Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tokio ympäristöineen haluaa uuden poikkeustilan koronan vuoksi – Bangkokissa alkoi koronasulku

Lauantaihin mennessä Thaimaassa oli todettu yhteensä yli 7 300 tartuntaa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Tokion ja kolmen sitä ympäröivän prefektuurin kuvernöörit pyysivät lauantaina Japanin hallitusta julistamaan poikkeustilan alueilleen koronavirustartuntojen määrän voimakkaan kasvun vuoksi.

Viranomaiset ovat jo aikaisemmin kehottaneet kauppoja ja ravintoloita sulkemaan ovensa normaalia aikaisemmin ja suositelleet, että ihmiset pysyisivät kotona ja välttäisivät tarpeetonta kanssakäymistä.

– Tällä onkin ollut jonkin verran vaikutusta, mutta tapausten määrän ja Tokion sekä sitä ympäröivien kolmen prefektuurin terveyspalvelujen tilan huomioonottaen olemme päättäneet, että ihmisten liikkumista on tarpeen rajoittaa lisää, sanoi Tokion kuvernööri Yuriko Koike.

Koronapandemian hoidosta vastaava ministeri Yasutoshi Nishimura sanoi hallituksen harkitsevan asiaa.

Tokiossa rekisteröitiin torstaina yli 1 300 koronatartuntaa, mikä ylitti reippaasti edellisen päiväennätyksen 949 tartuntaa, joka oli peräisin viime kuulta. Edellisen kerran alueella oli poikkeustila keväällä.

Japanissa poikkeustila on luonteeltaan suositus, eikä sen määräysten rikkomisesta seuraa rangaistuksia. Tästä huolimatta ihmiset noudattavat määräyksiä melko tunnollisesti.

Japanissa on kuollut koronaviruksen seurauksena 27 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli lauantaina 101.

Bangkokin yöelämä hiljenee

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa astui lauantaina voimaan osittainen koronasulku, joka muun muassa hiljentää lähes täysin kaupungin yöelämän. Samoin kaikki julkiset koulut suljetaan kahden viikon ajaksi viruksen leviämisen estämiseksi.

Bangkokiin on tarkoitus myös perustaa toistakymmentä testauspistettä.

Thaimaa on pitkään selvinnyt koronapandemiasta erinomaisesti, mutta viime kuussa kala- ja äyriäistorilta alkunsa saanut virusrypäs on nopeasti levinnyt liki koko maahan.

Lauantaihin mennessä Thaimaassa oli todettu yhteensä yli 7 300 tartuntaa. Kasvua on huomattavan paljon, sillä vielä marraskuussa tartuntoja oli alle 4 000.

Koko maata koskevien koronarajoitusten on määrä astua voimaan maanantaina. Yrittäjille on varattu parin päivän siirtymäaika liikkeiden sulkemista varten.

Osa yrittäjistä piti koronasulkuja kohtuuttomina.

– Olen noudattanut tarkasti koronamääräyksiä, mutta silti minun on suljettava liikkeeni. Ilmaradan juniin sen sijaan tunkee paljon ihmisiä joka päivä, valitti kylpylän omistaja Aksika Chantarawinji Bangkokin kuvernöörin Facebook-sivuilla.

Vaikka Thaimaa on selvinnyt pandemiasta muuten hyvin, sen vientiin ja turismiin perustuva talous on kärsinyt erittäin pahasti.

Sydneyssä kauppoihin ja julkiseen liikenteeseen maskipakko

Australiassa Uuden Etelä-Walesin osavaltion johtaja Gladys Berejiklian määräsi maskipakon osavaltion pääkaupunkiin Sydneyhyn ja sen lähialueille, kertoo muun muassa Sydney Morning Herald -lehti.

Maskeja on käytettävä muun muassa kaupoissa, supermarketeissa, ostoskeskuksissa, julkisessa liikenteessä, elokuvateattereissa sekä kampaamoissa. Määräyksen rikkomisesta seuraa 200 Australian dollarin eli noin 126 euron sakot.

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa todettiin lauantaina seitsemän koronavirustartuntaa. Yhteensä Australiassa vahvistettiin tilastosivu Worldometerin mukaan 33 uutta koronatartuntaa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut