Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosia riidelleet Saudi-Arabia ja Qatar näyttävät olevan jälleen ystäviä – sovun yksityiskohdista tai laajuudesta heti ei kerrottu

Saudi-Arabian ja Qatarin yli kolme vuotta jatkunut välirikko vaikutti tiistaina pyyhkiytyneen kertaheitolla historiaan. Saudikuningaskuntaa käytännössä johtava kruununprinssi Mohammed bin Salman otti Qatarin emiirin Tamim bin Hamad al-Thanin avosylin vastaan Persialahden alueen huippukokoukseen.

Hieman myöhemmin alueen yhteistyöneuvoston (GCC) kaikkien jäsenmaiden kerrottiin allekirjoittaneen sopimuksen alueellisesta "solidaarisuudesta ja vakaudesta". Maiden kiistoissa välittänyt Kuwait oli jo edellisenä iltana kertonut Saudi-Arabian avanneen jälleen rajansa Qatariin.

Saudimediassa Qatarin syyttely vaihtui lähes välittömästi veljeyden ja yhtenäisyyden korostamisen.

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Bahrain ja Egypti katkaisivat vuonna 2017 diplomaattisuhteet Qatarin kanssa ja asettivat sen saartoon maalta, mereltä ja ilmasta. Syyksi maat ilmoittivat, että Qatar tukee terrorismia. Taustalla ovat Qatarin muita läheisemmät suhteet Iranin ja Turkin kanssa sekä syytteet Muslimiveljeskunnan tukemisesta.

Taipuiko joku johonkin?

Välirikon päättäneen sopimuksen yksityiskohdat eivät olleet heti tiedossa. Asiantuntijat varoittivat sovun olevan mahdollisesta vasta alustava. Qatarin ei tiedetä suostuneen Saudi-Arabian ja muiden maiden vuosia sitten esittämiin vaatimuksiin, joihin kuului muun muassa uutiskanava al-Jazeeran sulkeminen.

Saudi-Arabian ohella erittäin kovasti Qataria on aiemmin arvostellut Arabiemiraatit.

Vahva taustavaikuttaja välirikon lopettamisessa oli ilmeisesti Yhdysvallat, jonka liittolaisia sekä Saudi-Arabia että Qatar ovat. Amerikkalaisten mukaan päävihollisen Iranin vastustaminen edellyttää yhtenäistä rintamaa.

Presidentti Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner on sukkuloinut viime aikoina ahkerasti Lähi-idässä.

Kushner on ollut näyttävässä roolissa myös Israelin ja useiden arabimaiden viimeaikaisissa päätöksissä normalisoida suhteitaan. Trumpin väistyvän hallinnon odotetankin ottavan itselleen kunniaa myös Qatarin kiistan ratkeamisesta.