Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten luottamus päättäjiin lisääntynyt kaikilla tasoilla, kertoo kysely – Eri puolueiden kannattajien välillä on selviä eroja

Suomalaisten luottamus poliittisiin päättäjiin on lisääntynyt kaikilla poliittisen päätöksenteon tasoilla, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä.

Vahvimmin suomalaiset luottavat valtakunnan tason päätöksentekijöihin, joihin 46 prosenttia vastaajista luottaa erittäin paljon tai melko paljon. Neljä vuotta sitten tehdyssä kyselyssä vastaava luku oli vain 26 prosenttia.

Oman kotikunnan päätöksentekijöihin luottaa erittäin tai melko paljon 45 prosenttia vastaajista. Neljä vuotta sitten vastaava luku oli 33 prosenttia.

Myös luottamus maakuntatason ja EU-tason päättäjiin on kyselyn mukaan vahvistunut.

Oman maakunnan päättäjiin luottaa kyselyn mukaan erittäin tai melko paljon 34 prosenttia vastaajista, kun neljä vuotta sitten vastaava luku oli 26 prosenttia. EU-tason päättäjiin taas luottaa erittäin tai melko paljon 33 prosenttia vastaajista, kun luku neljä vuotta sitten oli 18 prosenttia.

Eroja puolueiden välillä

Eri puolueiden kannattajien välillä on selviä eroja luottamuksessa poliittisiin päätöksentekijöihin. Perussuomalaisten kannattajien keskuudessa luottamus poliittisiin päätöksentekijöihin on selvästi heikointa kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Valtakunnan tason päättäjiin luotetaan vahvimmin vihreiden, RKP:n, SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa. Kuntatason päättäjiin taas luotetaan vahvimmin keskustan ja RKP:n kannattajien keskuudessa.

EU-tason päättäjiin luotetaan vahvimmin RKP:n ja vihreiden kannattajien keskuudessa.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS . Tutkimusta varten haastateltiin hieman yli 4 500 suomalaista viime marraskuussa. Vastaajat edustavat Suomen 18–79-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan puolitoista prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.