Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suomalaisten luottamus päättäjiin lisääntynyt, Trump kysellyt itsensä armahtamisen mahdollisuutta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomalaisten luottamus päättäjiin lisääntynyt kaikilla tasoilla

Suomalaisten luottamus poliittisiin päättäjiin on lisääntynyt kaikilla poliittisen päätöksenteon tasoilla, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä.

Vahvimmin suomalaiset luottavat valtakunnan tason päätöksentekijöihin, joihin 46 prosenttia vastaajista luottaa erittäin paljon tai melko paljon. Neljä vuotta sitten tehdyssä kyselyssä vastaava luku oli vain 26 prosenttia.

Oman kotikunnan päätöksentekijöihin luottaa erittäin tai melko paljon 45 prosenttia vastaajista. Neljä vuotta sitten vastaava luku oli 33 prosenttia.

Myös luottamus maakuntatason ja EU-tason päättäjiin on kyselyn mukaan vahvistunut.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja sitä varten haastateltiin hieman yli 4 500 suomalaista viime marraskuussa.

HS: Hus yrittää ehkäistä koronataudin vaikeaa muotoa suosittamalla hyytymisenestolääkitystä myös kotihoitopotilaille

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) yrittää ehkäistä koronaviruksen aiheuttaman taudin vaikeaa muotoa suosittamalla jo taudin alkuvaiheessa hepariinia yli 40-vuotiaille kotihoidossa oleville vuodepotilaille, kertoo Helsingin Sanomat. Hepariini on veren hyytymisenestolääke.

HS:n mukaan lääkkeen määrääminen aloitettiin Espoossa ja Vantaalla ennen joulua. Suositus tuli voimaan Helsingissä maanantaina. Hyytymissairauksien professori Riitta Lassilan mukaan lääkitystä on uuden suosituksen perusteella saanut arviolta sata potilasta.

Sairaalapotilaille hepariinia on annettu jo keväällä. Se näyttää vähentäneen koronakuolemia merkittävästi.

Presidentti Trump: Keskityn sujuvan vallanvaihdon turvaamiseen

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on Twitterissä julkaistussa videotervehdyksessä vakuuttanut keskittyvänsä sujuvan vallanvaihdon turvaamiseen.

Trumpin mukaan tässä hetkessä tarvitaan sovinnontekoa ja yhteistyön henkeä, jolla Yhdysvallat eheytetään koettelevan vuoden 2020 jäljiltä.

Trump tuomitsi kongressin rakennukseen kohdistuneen mellakoitsijoiden hyökkäyksen ja vakuutti, että lakia rikkoneet saavat maksaa teoistaan.

Mediat: Trumpin kerrotaan tiedustelleen avustajilta itsensä armahtamisen mahdollisuutta

Yhdysvaltalaismedioiden lähteiden mukaan väistyvä presidentti Donald Trump on kysellyt avustajiltaan sitä, voiko hän armahtaa itsensä ja millaisia seurauksia sillä olisi. Asiasta kertovat CNN ja New York Times.

Tiedotusvälineiden lähteiden mukaan Trump on käynyt keskusteluja aiheesta viime viikkojen aikana. Tiedossa ei ole sitä, onko hän maininnut asiaa Washingtonin mellakan jälkeen.

Trump on aiemminkin kommentoinut, että hänen valtaoikeuksiinsa kuuluu itsensä armahtaminen. Yksikään presidentti ei ole aikaisemmin yrittänyt tällaista, eikä varmuutta ole siitä, hyväksyisivätkö tuomioistuimet tällaisen armahduksen lainvoimaiseksi.

Mediat: Varapresidentti Pence vastustaa presidentti Trumpin viraltapanoa, Bidenkaan ei innostu

Yhdysvalloissa varapresidentti Mike Pence vastustaa ajatusta istuvan presidentin Donald Trumpin viraltapanosta, kertovat muun muassa New York Times ja Business Insider lähteisiinsä vedoten.

Useat johtavat demokraatit ovat vaatineet republikaanipresidentin viraltapanoa perustuslain 25. lisäyksen perusteella. Trumpia on syytetty kongressin alueella tapahtuneen mellakan lietsomisesta.

Uutiskanava CNN puolestaan kertoo lähteidensä pohjalta, ettei myöskään tuleva presidentti Joe Biden ole innokas edistämään edeltäjänsä viraltapanoa.

Brasiliassa jo 200 000 ihmistä on menehtynyt koronavirukseen

Brasiliassa jo yli 200 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen. Viruksen voimakasta toista aaltoa vastaan kamppailevassa Etelä-Amerikan maassa nähtiin pandemian ajan toiseksi suurin päivittäisten koronakuolemien määrä viimeisen vuorokauden aikana.

Maassa todettiin yli 1 500 tautiin liitettyä kuolemaa ja yli 87 800 uutta tartuntaa. 212 miljoonan asukkaan Brasiliassa on Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan todettu kaikkiaan lähes 8 miljoonaa tartuntaa eli sataa brasilialaista kohden liki neljä tartuntaa. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa uusi ennätys päivittäisissä koronakuolemissa

Yhdysvalloissa laskettiin viimeisen vuorokauden aikana eniten uusia koronavirukseen liitettyjä kuolemia koko pandemian aikana. Uusia kuolonuhreja kirjattiin 3 998, kertoo Johns Hopkins -yliopiston kirjanpito.

Uusia tartuntoja todettiin samalla aikavälillä yli 265 000. Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia maailmassa. Tartuntoja maassa on Johns Hopkinsin mukaan todettu yli 21 miljoonaa ja kuolemia noin 365 000.

Boeing ja Yhdysvaltojen oikeusministeriö sopuun turmatutkinnassa - lentokonevalmistaja maksaa mittavat korvaukset

Yhdysvalloissa lentokonevalmistaja Boeing ja maan oikeusministeriö ovat päässeet sopimusratkaisuun yhtiön 737 Max -koneiden onnettomuuksia koskeneessa rikostutkinnassa. Sopimuksen mukaan Boeing maksaa 2,5 miljardin dollarin korvaukset ja välttyy näin syytteiltä. Asiasta kertoo muun muassa Wall Street Journal.

Lehden mukaan tutkinnassa oli kyse siitä, johtivatko yhtiön työntekijät valvontaviranomaisia harhaan turvallisuuskysymyksissä. Wall Street Journalin mukaan korvaussummasta noin 243 miljoonaa dollaria on sakkoja. Noin 2,2 miljardia käytetään korvauksiin muun muassa kahden lentoturman uhrien perheille.

Yhteensä 346 ihmistä kuoli kahdessa erillisessä 737 Max -koneturmassa noin kaksi vuotta sitten.

Teknologiajätti Samsungin voitot kasvoivat yli neljänneksellä loppuvuodesta

Maailman suurin älypuhelinten ja muistisirujen valmistaja Samsung arvioi kasvattaneensa tulostaan yli 25 prosentilla vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä edellisvuoteen. Yhtiö kertoo tehneensä voittoa noin 6,7 miljardia euroa.

Samsung ja monet muut teknologiayhtiöt ovat hyötyneet pandemia-ajan lisäämästä etätyöstä. Lisäksi Samsungin katsotaan hyötyneen merkittävän kilpailijansa Huawein vastoinkäymisistä Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppasodassa.

Samsungin tulos oli silti hieman analyytikkojen ennusteita pienempi, ja myös pienempi kuin edeltäneen neljänneksen tulos. (Lähde: AFP)

Suomen hiihtomaajoukkueen positiiviset koronatestit virheellisiä - joukkue jatkaa Tour de Skin loppuun

Suomen hiihtomaajoukkueen kahden jäsenen antamat positiiviset koronanäytteet ovat osoittautuneet virheellisiksi, kertoo hiihtojoukkue Twitterissä. Näin Suomen joukkue voi jatkaa normaalisti Tour de Skin loppuun asti.

Kahdella Suomen joukkueen jäsenellä oli todettu positiivinen koronanäyte antigeenitestissä. PCR-testimenetelmällä tehdyt testit osoittautuivat kuitenkin negatiivisiksi. Myös Ruotsin hiihtomaajoukkue kertoi Linn Svahnin positiivisen testin osoittautuneen virheelliseksi. Myös hän voi jatkaa kiertueen loppuun.

Tour de Ski jatkuu tänään Italian Val di Fiemmessä perinteisellä hiihtotavalla. Miehet hiihtävät 15 kilometriä ja naiset 10 kilometriä.