Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkä alavire teollisuuden tilauksissa päättyi – kasvua marraskuussa yhdeksän prosenttia

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan teollisuuden luvut marraskuulta ovat rohkaiseva merkki elpymisestä. Koronakriisi ei ole vielä ohi, mutta tuotanto, vienti ja uudet tilaukset kasvoivat lokakuusta.

Teollisuuden uusien tilauksien kymmenen kuukautta kestänyt lasku päättyi marraskuussa. Uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan reilut yhdeksän prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Tilausmäärät olivat laskeneet yhtäjaksoisesti vuoden alusta alkaen.

– Myös esimerkiksi Saksa ja Ruotsi ovat kokeneet uusien tilauksien virrassa elpymistä, Kuoppamäki kommentoi tiedotteessa.

Kuoppamäen mukaan taloustilanteen heikkous näkyy nyt lähinnä palveluliiketoiminnassa.

Yritykset saivat marraskuussa uusia tilauksia vuoden takaista enemmän kemian- ja metalliteollisuuden päätoimialoilla. Kemianteollisuudessa tilausten määrä kasvoi edellisestä vuodesta noin 44 prosenttia ja metalliteollisuudessa noin seitsemän prosenttia.

Voimakkaat heilahtelut tilastoissa kuukausien välillä ovat tosin mahdollisia, sillä suuretkin tilaukset kirjataan tilastoissa yhdelle kuukaudelle.

Puutavaran ja kuljetusvälineiden viennissä reipasta kasvua

Tavaravienti kasvoi marraskuussa edellisestä kuukaudesta. Verrattuna vuoden takaiseen viennin arvossa oli laskua 3,5 prosenttia, ilmenee Tullin ennakkotilastosta. Tuonti laski reilut kaksi prosenttia.

Tammi-marraskuussa yhteenlaskettu viennin arvo väheni lähes 14 prosenttia ja tuonnin arvo reilut 10 prosenttia verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon.

Ennakkotietojen mukaan marraskuussa väheni arvo etenkin öljytuotteiden, paperin ja pahvin viennissä. Sen sijaan esimerkiksi puutavaran viennissä oli reipasta kasvua. Myös kuljetusvälineiden vienti kasvoi hyvin.

Vienti EU-maihin säilyi marraskuussa samalla tasolla kuin vuotta aiemmin, tuonti kasvoi hivenen.

Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.