Taloyhtiöiden videovalvonta lisääntyy, mutta on yksi paikka, jonne ei voi kajota – Asianajaja ratkoo yhä enemmän kysymyksiä tietosuojasta: "Moni ahdistuu valvonnasta"

Valvonta: Asianajotoimisto ratkoo yhä useammin pulmia, jotka liittyvät taloyhtiöiden kameravalvontaan.

Taloyhtiöiden videovalvonta on viime vuosina lisääntynyt selvästi. Se johtuu asianajaja Kai Haarman mukaan siitä, että kameravalvontajärjestelmät ovat halventuneet ja kuka tahansa voi ostaa sellaisen verkosta.

Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n toimitusjohtaja Haarma ratkoo nykyään yhä enemmän videovalvontaan liittyviä kysymyksiä Helsingissä.

– Nykyään aihe herättää todella paljon keskustelua. Pari vuotta sitten tullut uusi tietosuoja-asetus vaikeutti entisestään asiaa, Haarma kertoo.

Kameravalvontaan liittyvät kysymykset ovat haastavia, koska niihin liittyvät säännökset eivät ole aina kiveen hakattuja, vaan monesti joudutaan tekemään tapauskohtaista tulkintaa, mikä on sallittua ja mikä ei.

Sosiaalisen median helsinkiläisessä kaupunginosaryhmässä käytiin joulukuussa vääntöä siitä, saako useamman taloyhtiön yhteisellä sisäpihalla olla kameravalvonta. Keskustelun aloittaja oli sitä mieltä, että hänellä on oikeus vaatia, ettei taloyhtiö kuvaa häntä tai muitakaan. Hänen näkemyksensä mukaan sisäpiha kuuluu kotirauhan piiriin, varsinkin, jos taloon ei pääse muuta kautta.

– Tämä ei pidä paikkansa. Yleinen piha-alue ei kuulu kotirauhan piiriin. Kun olemme taloyhtiön omistamalla alueella yleisissä tiloissa, siellä kameravalvonta on sallittua.

Aihe herättää todella paljon keskustelua.

Sallitulla Haarma tarkoittaa sitä, ettei siihen tarvitse hakea suostumusta asukkailta, vaan taloyhtiö saa päättää siitä itse.

– Toki kameravalvonnasta on aina syytä ilmoittaa ja informoida riittävän selkeästi, Haarma muistuttaa.

Sama koskee myös jätekatoksia, kellaria, sen käytävää tai vinttiä, jotka eivät myöskään ole kotirauhan piirissä.

Tosin Haarman mukaan varastotiloistakin on erilaisia tulkintoja, ja joidenkin tulkintojen mukaan sielläkään ei saisi kuvata.

Toki kameravalvonnasta on aina syytä ilmoittaa.

– On hyvin tyypillistä, että halutaan kuvata kellari- tai vinttikäytävää irtaimistovarastojen murtojen takia. Niitä on kuitenkin paljon enemmän kuin asuntomurtoja.

Juurikin asuntomurtojen vuoksi monet taloyhtiöt haluaisivat kuvata myös ulko-ovea tai porraskäytävässä. On kuitenkin katsottu, että porraskäytävä sen sijaan kuuluu kotirauhan piiriin.

Porraskäytävässä saa olla videovalvonta, jos jokainen asukas ja osakas ole siihen erikseen suostunut. On tosin ongelmallista, jos kameravalvontajärjestelmän asentamisen jälkeen taloon muuttaa asukas, joka ei suostumustaan antaisikaan.

– Tämän vuoksi itse olen ollut sitä mieltä, että porraskäytävään ei kannata asentaa kameroita, vaikka kaikilta sen hetkisiltä asukkailta ja osakkailta olisi suostumus.

Ulko-ovea ei saa kuvata myöskään ulkoapäin, vaan Haarma katsoo, että kotirauhanpiirin raja menee ulko-ovessa.

Jos kameravalvonnalla voidaan ennaltaehkäistä asunto- tai kellarimurtoja tai jälkeenpäin saada arvokasta tietoa mahdollista rikostutkintaa varten, miksi asukkaat haluaisivat vastustaa sitä?

– Ihmisille voi tulla epämiellyttävä tunne siitä, että omia liikkeitä tallennetaan. Tunne voi kaksinkertaistua, jos on epäluulo siitä, että joku myös seuraa ja tarkkailee menemisiä jälkikäteen ilman, että sille on perusteltua syytä, Kai Haarma sanoo.

– Se on väärä luulo, näin ei missään tapauksessa ole. Tämä liittyy ihmisten tietosuojaan, hän jatkaa.

Vain viranomaisella on oikeus seuloa tallenteita, jos niistä voi löytyä jotakin, mikä auttaa tutkinnassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut