Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ulkoministeri Haavisto Ylellä: USA:n turhautuneita ihmisiä on yllytetty protestiin – kokoomuksen Orpon mukaan Capitolin valtaaminen näytti, mihin populismi pahimmillaan johtaa

Ulkoministeri Haaviston mukaan Yhdysvalloissa on paljon turhautuneita ihmisiä, joita on yllytetty protestiin. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Viivi Salminen / STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi Ylen Ykkösaamussa, että Yhdysvalloissa kävi niin kuin kävi, koska maassa on paljon turhautuneita ihmisiä, joita on yllytetty protestiin. Turhautumisen takana on Haaviston mukaan muun muassa vaikea koronatilanne, työttömyys, taloudellinen ahdinko sekä pelko siitä, että Kiina vie markkinat.

Haaviston mukaan Yhdysvaltojen kongressitalon mellakoinnissa oli ainekset paljon pahempaankin, sillä osa kongressin edustajista saatiin turvaan viime tingassa ja kongressin talon luota purettiin pommeja.

– Selvästi tämä on johtanut tällaiseen itsetutkiskeluun Yhdysvalloissa ja myös kysymykseen siitä, oliko tämä jonkin näytelmän viimeinen näytös vai oliko tämä ensimmäinen näytös ja mitä on tulossa, Haavisto pohti.

Haaviston mukaan jälkimmäinen teoria on pelottava. Kysymys on myös siitä, jatkuuko yllytys ja mitä tapahtuu virkaanastujaisissa.

– Tässä on kaikki huonot ainekset olemassa, Haavisto sanoo.

Joe Bidenin virkaanastujaiset ovat 20. tammikuuta, ja tuolloin valta vaihtuu istuvalta presidentiltä Donald Trumpilta Bidenille.

Haaviston mukaan Trumpin kauden aikana republikaaneissa on vahvistunut siipi, jossa on populistisia ja äärioikeistolaisia tendenssejä. Hän ei kuitenkaan arvioi, mitä siivelle on nyt tapahtumassa.

"Hälytys, johon jokaisen on herättävä"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi lauantaina puolueensa puheenjohtajapäivillä, että tämän viikon uutiset Yhdysvalloista ovat olleet pysäyttäviä.

– Kun maailman vahvimman valtion virassa oleva presidentti yllyttää kannattajiaan demokraattista vaalitulosta vastaan, se on hälytys, johon jokaisen on herättävä, hän sanoi.

Orpon mukaan demokratiaa haastetaan myös Euroopassa.

– Britannia sanoi hyvästi 47 vuotta kestäneelle EU-jäsenyydelle vuodenvaihteessa. Kansa päätti, mutta brexit-kampanjointia leimasi väärien tietojen myllytys ja populismi, hän sanoi.

Lisäksi Orpo otti esimerkeiksi EU-jäsenmaat Puolan ja Unkarin, jotka haastavat suoraan vapaan median ja riippumattomien tuomioistuinten olemassaolon sekä polkevat ihmisoikeuksia.

"Rokotevastaisuus haastaa vakavalla tavalla hyvinvointia"

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan parhaillaan eletään ajassa, jossa salaliittoteoriat, valeuutiset ja tieteen saavutusten kyseenalaistaminen leviävät kuin virus. Orpon mukaan myös esimerkiksi rokotevastaisuus haastaa vakavalla tavalla hyvinvointia.

– Meidän on tunnistettava, että se mitä tapahtuu muualla, voi tapahtua myös meillä. On meidän suomalaisten yhteinen tehtävä, että emme anna kansanvallan vastaisille voimille tilaa kasvaa.

– Capitolin valtaaminen näytti meille, mihin populismi pahimmillaan johtaa, hän sanoi.

Orpon mukaan silmiä ei saa ummistaa yrityksiltä murentaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota.

– Suomi kestää, mutta ei ilman sitä, että pidämme tärkeistä arvoistamme kiinni joka päivä, Orpo sanoi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut