Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miehen hallusta löytyi sirpalepommin rakennustarvikkeet – tuomittiin vankeuteen

Sirpalepommin rakennustarvikkeita ja muita aseita haalinut alle kolmekymppinen mies tuomittiin kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Kymenlaakson käräjäoikeuden mukaan miehen hallussa oli muun muassa haulikko, revolveri, dynamiittia ja termosmuki, jonka pohjalla oli luoteja.

Oikeus katsoi, että miehen hallusta löytyneillä räjähteillä olisi ollut mahdollista rakentaa käyttökelpoinen sirpalepommi. Poliisin tekemän koeräjäytyksen perusteella pommiaihiolla olisi pystytty aiheuttamaan huomattavaa vahinkoa.

– Toinen koeräjähdys on ollut erittäin voimakas ja aiheuttanut tuhoa ja painevaikutusta laajalti, myös kauempana ollut kamera on tärähtänyt paineen johdosta, tuomiossa sanotaan.

Rikokset tapahtuivat viime vuonna Lappeenrannassa ja Kouvolassa. Mies myönsi syytteet pääosin.

Tuomio 19 rikoksesta

Mies sanoi ostaneensa räjähteet oman kiinnostuksensa takia. Hän kertoi olleensa aina kiinnostunut aseista ja räjähteistä ja ajatelleensa voivansa myydä räjähteet myöhemmin eteenpäin hyvään hintaan.

Syyttäjä vaati pommin osalta miehelle rangaistusta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Oikeus päätyi hylkäämään syytteen, sillä miehen ei näytetty suunnitelleen pommin käyttämistä johonkin. Hänen katsottiin syyllistyneen asiassa räjähderikokseen.

Mies tuomittiin yhteensä 19 rikoksesta. Tuomio tuli yhdestä varkaudesta ja useista ampuma-aserikoksista, räjähderikoksista, huumausaineen käyttörikoksista, rattijuopumuksista ja kulkuneuvon oikeudetta kuljettamisista. Rangaistukseen sisältyy täytäntöön pantu jäännösrangaistus.