Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Puheenjohtajat tuomitsivat tentissä Sipilään kohdistuneen pahoinpitelyn – Halla-aholta kaivattiin puuttumista perussuomalaisten asiattomaan puhetapaan

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Ilta-Sanomien kuntavaalitentissä. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Sanna Nikula / STT

Viiden suurimman puolueen puheenjohtajat tuomitsivat Ilta-Sanomien vaalitentissä entiseen pääministeriin Juha Sipilään (kesk.) viime viikolla kohdistuneen pahoinpitelyn. He arvelivat sen osaltaan kertovan yhteiskunnassa lisääntyneestä kovasta puhetavasta.

– Se, että Suomessakin ollaan tässä tilanteessa, jossa käydään entisen pääministerin kimppuun keskellä kirkasta päivää Helsingin kadulla, on oire jostain pahemmasta. Se on oire jostain sellaisesta, mihin pitää herätä, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Puheenjohtajat korostivat oman vastuunsa merkitystä asiallisessa käyttäytymisessä; erityisesti muut painottivat perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon roolin merkitystä siinä, että perussuomalaiset ovat heidän mielestään tuoneet loukkaavaa ja alatyylistä puhetta politiikkaan eduskuntaa myöten, ja siihen pitää puuttua.

– Fakta on, että perussuomalaisten riveistä ja liepeiltä sitä tulee kaikkein eniten, sanoi Orpo.

Myös keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kaipasi Halla-aholta sen myöntämistä, että perussuomalaisten riveistä käydään usein loukkaavastikin kiinni henkilöön, eikä niinkään puheena olevaan asiaan.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi internetissä sinkoilevan perussuomalaisten valheellisia väittämiä muista puolueista.

– Sitä Jussi et ole tuominnut tai pistänyt pistettä sille, että luodaan muista puolueista ja muista ihmisistä jatkuvasti viholliskuvia. Se tekee poliittisesta ilmapiiristä erittäin haitallista ja vahingollista.

Puheenjohtajia huolestutti myös, että uusien ihmisten saamisesta politiikkaan tulee vaikeampaa jatkuvasti, koska ihmiset eivät uskalla lähteä mukaan.

Ilta-Sanomien tentin kysymykset oli kerätty lukijoilta.

Ylilyöntejä tapahtuu ja niihin reagoidaan

Halla-ahon mukaan perussuomalaisissa tapahtuu asiattomuuksia ja ylilyöntejä, kuten kaikissa puolueissa ja niihin on reagoitu sääntöjen sallimin keinoin.

– Paras tapa estää ulkoparlamentaarista laitonta toimintaa on kanavoida ihmisten vaikuttamishalu parlamentaariseen lailliseen toimintaan.

Hän sanoi perussuomalaisten olevan erilainen kansanliike siinä mielessä, että sen toimijat eduskunnassa tai kansallisella tasolla eivät ole välttämättä käyneet läpi samanlaista "broilerimankelia" kuin useimpien muiden puolueiden.

– Se on meille heikkous, että ihmiset eivät välttämättä osaa pukea ajatuksiaan ja tuntemuksiaan sellaisiksi sanoiksi, jotka vastaisivat vakiintunutta parlamentaarista kutyymiä (tapaa). Se on toisaalta meille myös vahvuus ja erottaa meidät muista puolueista.

Muiden mielestä myös Halla-aho kasvattaa puheillaan vastakkainasettelua.

– Varsinkin kun kyseessä on tällä hetkellä gallupien perusteella maan ykköspuolue, ei siihen riitä selitykseksi, että ei ole tultu broilerimankelin läpi. Me olemme kaikki tulleet saman peruskoulun läpi. Tässä maassa on ennenkin osattu käyttäytyä fiksusti ja hoitaa asioita silloinkin, kun sivistyksen taso oli vielä alhaisempi, Orpo huomautti.

Marin pyysi anteeksi vanhaa tviittiä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan pyysi anteeksi Twitterissä pääministeri Sipilään taannoin kohdistamaansa kritiikkiä.

– Pyydän tviittiä anteeksi. Se on ollut kovaa kieltä, ehkä tarpeettoman kovaa kieltä, Marin sanoi.

Tenttiä vetäneen toimittaja Timo Haapalan mukaan oppositioedustaja Marin sanoi vuonna 2017 Twitterissä Terrafame -kohun aikoihin, että "Päivä päivältä näyttää enemmän siltä, ettei Sipilä ole politiikassa edistämässä isänmaan vaan lähipiirinsä etua".

Marin sanoi, että puheenjohtajat eivät ole kaikkivoipia, mutta jokainen voi tuomita hyvin yksiselitteisesti sen, ettei ihmisiä jaotella meihin ja heihin.

– Epäinhimillistäminen on polku, joka pahimmillaan johtaa väkivallantekoihin. Toivon, että myös puheenjohtaja Halla-aho ottaa tämän kysymyksen vakavasti.

Marin katsoi pahoinpitelyn kohdistuneen paitsi kansanedustaja Sipilään yksilönä, myös koko eduskuntaa kohtaan. Samoilla linjoilla oli Saarikko

– Sanojen ja tekojen välimatka on joskus sittenkin lyhyt ja näin tässä on käynyt. Jaan sen arvion, että se on teko koko poliittista järjestelmää kohtaan, jos motiivit poliittisia ovat, Saarikko sanoi.

Halla-ahon mielestä olisi toivottavaa, että ihmiset yleisesti kunnioittaisivat toistensa fyysistä koskemattomuutta.

– Väkivallantekoihin on olemassa monia erilaisia syitä. Emme vielä tiedä, mitkä tämän tapauksen taustalla oli. Valitettavasti on niin, että Suomessa on rikosseuraamuksia tarkastellen ihmisen fyysisen koskemattomuuden hinta aika halpa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut