Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Maailman sademetsäalueet katoavat vauhdilla, edustajainhuone äänestää tänään Trumpin asettamisesta virkarikossyytteeseen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

WWF: Maailman sademetsäalueet katoavat vauhdilla - heikentää suojaa eläimistä tarttuvilta taudeilta

Maailman sademetsien tuhoutuminen jatkuu WWF:n raportin mukaan vauhdilla. Reilun vuosikymmenen aikana maailman metsäkatoalueilta on tuhottu 43 miljoonan hehtaarin kokoinen alue sademetsää. Alue vastaa kooltaan suurin piirtein Ruotsin kokoista aluetta.

Raportissa muistutetaan, että metsät ovat avainasemassa, kun ehkäistään esimerkiksi eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja. Metsien pirstoutuessa ja kadotessa viruksia kantavien villieläinten ihmiskontaktit lisääntyvät ja tartuntataudit leviävät todennäköisemmin ihmisiin.

Edustajainhuone äänestää tänään Trumpin asettamisesta virkarikossyytteeseen

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen odotetaan äänestävän tänään presidentti Donald Trumpin asettamisesta virkarikossyytteeseen.

Demokraattien mukaan Trump yllytti kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä riehumaan kongressitalolle viime viikolla.

Demokraateilla on edustajainhuoneessa enemmistö, ja äänestyksen uskotaan johtavan virkarikossyytteeseen. Myös osa republikaaneista saattaa liittyä mukaan äänestämään Trumpia vastaan.

Trumpista tulisi ensimmäinen presidentti, joka on asetettu virkarikossyytteeseen kahdesti, sillä joulukuussa 2019 hän sai virkarikossyytteen Ukraina-skandaalin takia.

Yhdysvaltalaismediat: McConnell uskoo republikaanipuolueen pääsevän virkasyytteen myötä helpommin eroon Trumpista

Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja, republikaani Mitch McConnell on antanut ymmärtää olevansa tyytyväinen siihen, että demokraatit pyrkivät asettamaan väistyvän presidentin Donald Trumpin virkasyytteeseen. Asiasta kertoo New York Times lähteisiinsä pohjaten.

Sekä New York Times että uutiskanava CNN kertovat McConnellin uskovan, että republikaanipuolue pääsisi virkasyytteen myötä helpommin eroon Trumpista.

Virkasyyteaikeet ovat saaneet republikaanitukea jo edustajainhuoneessakin. Muun muassa kongressiedustajat Adam Kinzinger ja Liz Cheney ovat kertoneet äänestävänsä virkarikossyytteen puolesta. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain asevoimien komentajat tuomitsevat kongressitalon valtausyrityksen

Yhdysvaltain asevoimien korkeimmat komentajat ovat tuominneet kongressitalon viimeviikkoisen valtausyrityksen poikkeuksellisessa lausunnossa.

Väkivaltainen mellakka oli maan sotajoukoille osoitetun lausunnon mukaan suora hyökkäys paitsi Yhdysvaltain kongressia ja kongressitaloa myös perustuslain mukaista prosessia vastaan. Komentajien mukaan sanan- ja kokoontumisvapaus eivät anna kenellekään oikeutta turvautua väkivaltaan, kapinan lietsomiseen tai kansannousuun.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet kaikki kahdeksan Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston jäsentä. Neuvoston puheenjohtajana toimii asevoimien komentaja Mark Milley.

Uutiskanava CNN kuvailee neuvoston lausuntoa epätavalliseksi. (Lähde: AFP)

Tutkimus: Suomalaisille turvallisuus ja häiriöttömyys tärkeintä asuinympäristön valinnassa

Suomalaisille ylivoimaisesti tärkeintä on turvallisuus ja häiriöttömyys asuinympäristöä valitessa, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämä tutkimus. Vähiten tärkeimpänä asuinaluetta valitessa pidetään kaupunkimaisuutta.

Turvallisuuden ja häiriöttömyyden valitsi tärkeimmäksi kriteeriksi 74 prosenttia kyselyyn osallistuneista. Toiseksi tärkein kriteeri asuinympäristön valinnassa oli palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien läheinen sijainti ja kolmannella sijalla oli hyvät julkiset liikenneyhteydet.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja siihen osallistui 4 516 ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaali on 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Hallitus pohtii koronatoimien kanssa etenemistä - rajoilla testaaminen halutaan saada vauhtiin pikaisesti

Hallitus pohtii neuvottelussaan illalla toimia, jotka tähtäävät koronaviruksen ja etenkin herkästi leviävän brittimuunnoksen torjumiseen.

Keskeinen kysymys koskee laajamittaisten testausten aloittamista rajanylityspaikoilla. Sosiaali- ja terveysministeriö on kiirehtinyt testaamisia vähintään kaikille tärkeimmille rajanylityspaikoille, jotta uusi herkästi leviävä koronavirusmuunnos saataisiin kiinni jo rajalla.

Esillä on myös eteneminen rajoitustoimien kanssa, jotta koronatilanne ei pääsisi heikkenemään virusmuunnosten vuoksi.

Lumipyry ja vaikeat ajokelit jatkuvat maan eteläosissa

Eilen maata koetelleen Toini-pyryn tuomat lumisateet jatkuvat erityisesti Uudellamaalla ja heikentävät ajokeliä. Ilmatieteen laitoksen mukaan paikoin sankkojakin lumisateita koetaan vielä aamulla, ja lumisateiden hännät jatkuvat aina iltapäivään asti.

Vaikeat ajo-olosuhteet johtivat eilen kymmeniin liikenneonnettomuuksiin ympäri maata. Helsingin poliisi muistutti Twitterissä autoilijoita pitämään vaikeassa säässä vähintään neljän sekunnin turvavälin edellä ajaviin. 80 kilometrin tuntivauhdilla se tarkoittaa 80 metrin väliä.

Iltaan mennessä Uudenmaan arvellaan olevan Suomen lumisinta aluetta. Eilen lunta kertyi kymmeniä senttejä.

Pohjois-Korean Kim vannoo maan vahvistavan ydinaseistustaan ja kutsuu Yhdysvaltoja suurimmaksi viholliseksi

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vannoo maan vahvistavan ydinaseitaan, kertoo Pohjois-Korean valtionmedia. Kim oli ottanut asian esille maan johtavan puolueen tapaamisen päätöspuheessa.

KCNA-uutistoimiston mukaan Kim oli sanonut, että maa tekee kaikkensa rakentaakseen kaikkein voimakkaimman armeijan. Lisäksi Kimin kerrotaan kutsuneen Yhdysvaltoja maan suurimmaksi viholliseksi.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Pohjois-Korean johtaja pyrkii herättämään Yhdysvaltain pian virkaan astuvan presidentin Joe Bidenin hallinnon huomion. Pohjois-Korea on nyt vielä entistäkin eristäytyneempi, kun maa sulki rajansa koronaviruspandemian vuoksi.