Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italian hallitus kaatumassa – vaa'ankieliasemassa ollut pienpuolue eroaa

Italian hallitus uhkaa kaatua. Maan entinen pääministeri Matteo Renzi kertoo pienen Italia Viva -puolueensa lähtevän hallituksesta. Samalla hallitus menettää enemmistönsä senaatissa.

Pääministeri Giuseppe Conte kertoi aiemmin aikovansa testauttaa hallituksensa luottamusta parlamentilla, jos Renzi puolueineen lähtee. Conte toivoo hallituksensa saavan sen verran tukea senaatin oppositiosta, että se pystyy jatkamaan.

Hallituksen pääpuolueet Viiden tähden liike ja Sosiaalidemokraatit haluavat jatkaa hallituksessa.

Ajoitus hallituksen kaatumiselle olisi erittäin huono, sillä Italian koronakriisi ei ole helpottanut. Maan terveysministeri Roberto Speranza vetosikin aiemmin tänään kollegoihinsa, jotta nämä sivuuttaisivat hallituksen sisäiset riidat ja keskittyisivät italialaisten henkien pelastamiseen.

Jos hallitus kaatuu eikä uutta saada kasaan nopeasti, myös miljardien korona-avustukset italialaisille yrityksille vaarantuvat.

Renzi lupailikin puolueensa yhä tukevan hallituksen toimia yritysten auttamiseksi ja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Hän sanoi puolueensa olevan avoin kaikenlaisille keskusteluille.

Hallitus ei halua uusia vaaleja

Riidoissa ovat olleet etenkin Renzi ja Conte. Renzi on arvostellut kovin sanoin hallitusta pandemian hoidosta ja EU:n tukimiljardien käytöstä. Renzi haluaisi rahoja käytettävän enemmän rakenteellisiin uudistuksiin avustusten ja veronalennusten sijasta.

Miesten kerrotaan olevan myös huonoissa väleissä, ja Renzi oli uhkaillut hallituksen jättämisellä jo pitkään.

Jos hallitus menettää parlamentin tuen, kakkosvaihtoehtona pidetään sitä, että Conte kokoaisi pikaisesti uuden hallituksen, jossa Italia Vivalla olisi nykyistä painavammat salkut. Tähän kiristykseen Conte tuskin haluaisi myöntyä, etenkin kun sen takana on Renzi.

Kauhuskenaario hallituspuolueille olisi uudet vaalit, sillä mielipidekyselyiden mukaan valta siirtyisi vaaleissa oikeistopuolueiden koalitiolle.