Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pohjois-Korea esitteli sukellusveneillä laukaistavia ohjuksia sotilasparaatissa – diktatuurin johtaja Kim Jong-un kertoi aiemmin maan saaneen valmiiksi suunnitelmansa ydinsukellusveneestä

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n välittämässä kuvassa kerrotaan olevan sukellusveneillä laukaistavia ballistisia ohjuksia sotilasparaatissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa on järjestetty sotilasparaati, jossa maa esitteli sukellusveneillä laukaistavia ballistisia ohjuksia. Asiasta kertoo yksinvaltaisesti johdetun Pohjois-Korean valtionmedia.

Paraati järjestettiin juhlistamaan maan johtavan puolueen kokousta. Puolue kokoontuu viiden vuoden välein, viimeksi vuonna 2016.

Paraatissa esiteltiin myös raketteja, joilla on maan KCNA-uutistoimiston mukaan "voimakas iskukyky vihollisten perusteelliseen tuhoamiseen ennalta ehkäisevällä tavalla alueen ulkopuolella". Tämä voi tarkoittaa sitä, että aseiden kantama ulottuu Korean niemimaan ulkopuolelle mahdollisesti Japaniin saakka.

Lisäksi paraatissa oli mukana sotilaita, tykistöä ja panssarivaunuja. Myös lentokoneet lensivät paraatin yllä.

KCNA:n kuvauksessa ei kuitenkaan mainittu mannertenvälisiä ohjuksia, mikä viittaa siihen, että sotilasparaati järjestettiin pienemmässä mittakaavassa kuin viimeksi lokakuussa.

Pohjois-Korean aseohjelmat laajenneet nopeasti

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vannoneen puoluekokouksessa maan vahvistavan ydinaseitaan. Hän kertoi myös maan saaneen valmiiksi suunnitelmansa ydinsukellusveneestä. KCNA-uutistoimiston mukaan Kim sanoi, että maa tekee kaikkensa rakentaakseen kaikkein voimakkaimman armeijan.

Lisäksi Kimin kerrotaan kutsuneen Yhdysvaltoja maan suurimmaksi viholliseksi. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Pohjois-Korea pyrkii toimillaan herättämään Yhdysvaltain pian virkaan astuvan presidentin Joe Bidenin hallinnon huomion.

Nykyisen johtajan aikana Pohjois-Korean aseohjelmat ovat laajenneet nopeasti, ja maalla on hallussaan ohjuksia, joiden kantomatka ulottuu Yhdysvaltoihin asti. Varusteluun on vastattu kiristämällä kansainvälisiä pakotteita.

Vuonna 2019 Kim ja Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump tapasivat Vietnamin Hanoissa huippukokouksessa, jossa ei kuitenkaan syntynyt sopua. Sen jälkeen ydinneuvottelut ovat olleet umpikujassa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut