Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pfizerin rokotetoimitukset jäävät odotettua pienemmiksi – ikääntyneiden rokotusten käynnistyminen voi viivästyä

Pfizerin on ollut tarkoitus toimittaa 50 000 koronarokoteannosta viikoittain helmikuun loppuun asti. Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT-Työryhmä / STT

Suomi saa ensi viikolla vain alle 37 000 Pfizer-Biontechin rokoteannosta, kun odotuksena oli 50 000, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Pfizer on ilmoittanut EU-maille toimitusvaikeuksistaan, jotka johtuvat kapasiteetin lisäämiseen liittyvistä järjestelyistä.

THL kertoo, että Euroopan alueen toimitusmäärien odotetaan olevan odotettua pienempiä useiden viikkojen ajan. Odotuksena on ollut, että Suomeen saataisiin tammi-helmikuussa Pfizer-Biontechin rokotetta keskimäärin 50 000 annosta viikossa.

THL:n mukaan Suomessa vähennykset kohdistuvat niihin sairaanhoitopiireihin, joihin rokotetta on tilattu eniten. Näillä alueilla rokotukset edistyvät todennäköisesti alkuperäisiä suunnitelmia hitaammin ja ikääntyneiden rokotusten käynnistyminen saattaa viivästyä.

Pfizer ilmoitti vaikeuksista torstaina

Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Ruotsi ja Tanska ovat ilmaisseet vakavan huolensa koronarokotteen erien viipymisestä. Asiasta kertoi perjantaina sosiaali- ja terveysministeriö.

Maat vetoavat yhteiskirjeessä EU-komissioon Pfizerin ja Biontechin rokotevalmistuksen tehostamiseksi ja toimitusten nopeuttamiseksi. Suomesta kirjeen on allekirjoittanut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi perjantaina keskustelleensa Pfizerin toimitusjohtajan kanssa välittömästi tiedon kuultuaan. Yhtiöstä on hänen mukaansa vakuutettu, että luvatut annokset toimitetaan ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Toimitusvaikeuksien heijastumisesta myös Suomeen kertoi aiemmin ainakin Demokraatti .

Ministeriö ohjeistaa kuntia antamaan rokotteet heti

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) patistaa kuntia antamaan koronarokotteet mahdollisimman nopeasti, kattavasti ja joustavasti – ja heti kun ne ovat käytettävissä. Tiedot annetuista rokotuksista tulee tallentaa sähköiseen potilastietojärjestelmään, ministeriö opastaa kunnille lähetetyssä paimenkirjeessä.

Ministeriö muistuttaa, että rokotuksia voidaan antaa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Sairaanhoitopiirit sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) voivat antaa asiantuntijatukea rokotusten järjestämisessä.

Potilastietojärjestelmään pitää kirjata rokotteen saajan tiedot, päivämäärä, rokotteen nimi, eränumero, rokotustapa ja rokottaja. Rokotetulle pitää tarvittaessa antaa todistus rokotuksesta.

Suomeen saapuu covid-19-rokotteita sitä mukaa kun rokotevalmistajat pystyvät valmistamaan ja toimittamaan myyntiluvan saaneita rokotteita. THL:n lääketukkukauppa antaa ohjeet rokote-erien toimittamisesta, säilytyksestä ja kuljettamisesta sairaanhoitopiirin lääkejakelukeskuksille.

Tehohoidossa 28 potilasta

THL kertoi perjantaina, että Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 618.

Uusia koronatartuntoja raportoitiin 318. Kahden viikon aikana tartuntoja on 313 vähemmän kuin kahdella edeltävällä viikolla.

Viimeisten 14 päivän aikana tartuntoja on ollut 3 508, ja viruksen ilmaantuvuus on viimeisten 14 vuorokauden ajalta 62 sataatuhatta asukasta kohden.

Tehohoitoa tarvitsevia potilaita oli perjantaina 28. Lukema on yksi vähemmän kuin torstaina. Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä oli perjantaina laskussa. Perjantaina sairaalahoitoa tarvitsi 145 ihmistä, mikä on 10 potilasta torstaita vähemmän.

Uusia muuntuneita koronavirustartuntoja kerrottiin perjantaina olevan kolme. Yhteensä muuntuneita tartuntoja on nyt varmistettu Suomessa 64, joista 62 on niin sanottua Britannian ja kaksi Etelä-Afrikan varianttia. Suuri osa muuntuneista tartunnoista on todettu Britanniasta Suomeen matkustaneilta ihmisiltä.

Ilmaantuvuus vähäisintä Keski-Pohjanmaalla

Maakunnista vähäisintä koronan ilmaantuvuus on nyt Keski-Pohjanmaalla, missä kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohti on runsaat 5. Suomen mitassa vähäistä ilmaantuvuus on myös Satakunnassa (noin 11) ja Etelä-Pohjanmaalla (12,5).

Suurin tartuntojen ilmaantuvuus on edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella. Tällä seudulla viruksen ilmaantuvuus on liki 106 sataatuhatta ihmistä kohden.

Paikkakunnista Helsingissä on nyt löydetty 11 800 koronatartuntaa. Vantaan tartuntaluku on yli 4 300 ja Espoon noin 4 100. Helsingin koronatartuntojen luvut ovat vakiintuneet, mutta liian korkealle tasolle, sanoi pormestari Jan Vapaavuori kaupungin tiedotustilaisuudessa.

Koronatartuntoja on todettu Suomessa tähän mennessä yhteensä 39 911.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut