Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joe Biden lupasi ison koronatukipaketin, mutta sen läpimeno on epävarmaa USA:n kongressissa

Tuleva presidentti ei maininnut lainkaan Donald Trumpia tai tämän virkasyytettä.

Yhdysvalloissa tuleva presidentti Joe Biden antoi varhain perjantaina Suomen aikaa puheessaan amerikkalaisille osviittaa uudesta asiakeskeisestä johtamisesta.

Biden piti koronaelvytykseen keskittyvän puheen ja lupasi samalla massiivisen 1,9 biljoonan dollarin suuruisen tukipaketin.

Kyseessä on valtava paketti, sillä biljoona tarkoittaa tuhatta miljardia tai vaihtoehtoisesti miljoonaa miljoonaa. Biljoonassa on kaksitoista nollaa, kun esimerkiksi miljoonassa niitä on vain kuusi.

– Lähes 400 000 amerikkalaista on kohdannut julman kohtalon, ja lukemattomat perheet ja ystävät ovat heidän poismenonsa jäljiltä täynnä surua, syyllisyyttä, vihaa ja turhautumista. Miljoonat amerikkalaiset ovat ilman omaa syytään menettäneet työpaikan tuoman kunnioituksen ja omanarvontunnon, Biden avasi puheensa.

Suunnitelman läpimeno kongressissa on kaikkea muuta kuin varmaa, sillä vaikka demokraatit hallitsevatkin nyt molempia kamareita, enemmistö senaatissa on hiuksenhieno.

Demokraattien kontrolli senaatista on hutera, sillä puolueella on vain 50 istuinta sadasta.

Senaatin sääntöjen mukaan tasan menevissä äänestyksissä varapresidentti Kamala Harrisilla on ratkaiseva ääni. Bidenin on siis saatava joka ainoa puolueensa senaattori tuekseen tai houkuteltava republikaaneja puolelleen.

Tukea paikallishallinnoille

Politiikan lehti Hillin mukaan Bidenin ohjelman tavoitteena on muun muassa 100 miljoonaa toteutunutta rokoteannosta Bidenin kauden sadan ensimmäisen päivän aikana eli kevääseen mennessä. Lehti kertoo, että esityksessä on jyvitetty 415 miljardia dollaria koronaviruksen vastaisiin toimiin ja jopa biljoona dollaria suoraan tukeen kansalaisille ja perheille. Lisäksi yrityksiä tuettaisiin 440 miljardilla dollarilla.

Suunnitelmaan kuuluu muun muassa liittovaltion minimituntipalkan nostaminen 15 dollariin. Se on nykyisellään 7,25 dollaria, eli Bidenin uudistus yli tuplaisi sen. Minimipalkkaa ei ole nostettu sitten vuoden 2009, kertoo uutiskanava CNBC.

Lisäksi kansalaisille lähetettävä koronatukiraha nostettaisiin 2 000 dollariin. Biden aikoo myös esittää erillisen koronaelvytyspaketin, joka kannustaa yrityksiä palkkaamaan työvoimaa.

Biden aikoo esittää osana koronaelvytyspakettiaan 350 miljardin dollarin tukea osavaltioille ja paikallishallinnoille. Sama tukiesitys kaatui viime vuonna republikaanien vastustukseen.

– Olemme kilpajuoksussa aikaa vastaan. Ilman uutta tukea hallitukselta talouden ja terveydenhuollon kriisit voivat pahentua lähikuukausina. Koulut eivät kykene avautumaan turvallisesti, ja rokottaminen jatkuu aivan liian hitaasti, Bidenin tiimin asiakirjassa kerrotaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Demokraattien hallitsema edustajainhuone äänesti jo aiemmin 2 000 dollarin kansalaistuen puolesta, mutta senaatin republikaanien enemmistöjohtaja Mitch McConnell ei tuonut esitystä äänestykseen senaatissa.

Bidenin kaudella demokraatit pitävät hallussaan kongressin molempia kamareita, joten esityksellä on paremmat mahdollisuudet päästä läpi. Demokraattivetoisen edustajainhuoneen hyväksymät esitykset pääsevät jatkossa äänestykseen asti, minkä McConnell pystyi aiemmin estämään.

Presidentti Donald Trumpia tai tämän virkasyytettä Biden ei maininnut. Hän ei myöskään vastannut toimittajien kysymyksiin puheen päätteeksi.

Lähteenä myös AFP.