Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain oikeusministeriö: Mellakoijien väitetyistä aikeista siepata ja murhata kongressin jäseniä ei ole näyttöä – FBI varoittanut uusista aseellisista protesteista

Yhdysvaltain oikeusministeriö ei ole löytänyt todisteita siitä, että loppiaisena kongressitalon valtausyritykseen osallistuneilla mellakoitsijoilla olisi ollut suunnitelmissa siepata ja murhata kongressin jäseniä. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Aiemmin on kerrottu, että todisteita suunnitelmista on tullut esille mellakoitsijoiden syytteiden käsittelyssä.

Arizonan osavaltion syyttäjät kuitenkin peruivat aiemman väitteensä oikeuden pöytäkirjoista sen jälkeen, kun oikeusministeriö kertoi, ettei todisteita vakavista sieppaus- tai murhapyrkimyksistä ole.

Väite todisteista nostettiin esiin, kun perjantaina käsiteltiin Jacob Chansleyn pitämistä vangittuna oikeudenkäyntiin asti.

– Vahvat todisteet, joihin lukeutuvat Chansleyn omat puheet ja teot kongressissa, tukevat sitä, että kongressin mellakoitsijoiden tarkoituksena oli siepata ja salamurhata Yhdysvaltojen hallituksen vaaleilla valittuja jäseniä, oikeuden asiakirjoissa sanottiin.

Chansley, joka käyttää myös nimeä Jake Angeli, tuli tutuksi valtausyrityksestä levinneestä kuvista, joissa hän poseeraa tatuoitu yläruumis paljaana ja sarvet päässään kongressissa, kasvot maalattuina Yhdysvaltain lipun väreillä. Chansley on saanut syytteet poliisin vastustamisesta, kongressiin tunkeutumisesta ilman lupaa, kielletyille alueille menemisestä ja ilkivallasta.

Ministeriön mukaan suoraa näyttöä sieppaus- ja salamurha-aikeista ei ole. Hyökkäyksen aikana on kuitenkin kerrottu mellakoitsijoiden puhuneen tiettyjen kongressin jäsenien sieppaamisesta ja varapresidentti Mike Pencen murhaamisesta.

Väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajajoukko tunkeutui Washingtonin kongressitaloon loppiaisena, ja viisi ihmistä kuoli.

Turvatoimet Washingtonissa äärimmillään ennen virkaanastujaisia

Yhdysvalloissa on jatkettu valmistautumista tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisiin kovin turvatoimin mellakan jälkeen. Virkaanastujaiset järjestetään Washingtonissa ensi viikon keskiviikkona.

Viranomaiset ovat huolissaan vakavasta turvallisuusuhasta virkaanastujaisten alla sekä viikonlopuksi Washingtoniin suunnitelluissa mielenosoituksissa.

Viranomaiset kertoivat paikallista aikaa lauantaina, että raskaasti aseistettu mies pidätettiin poliisin turvatarkastuksessa Washingtonissa. Poliisiraportin mukaan virginialaismieheltä löydettiin muun muassa käsiase ja yli 500 patruunaa.

Mies otettiin kiinni lähellä kongressitaloa, kun hän yritti päästä poliisin turvatarkastuksen läpi rajoitetulle alueelle. Alun perin miehen uutisoitiin pyrkineen alueelle tekaistulla kulkuluvalla, mutta muun muassa CNN on sittemmin tarkentanut, että kulkulupa oli rajoitetulle alueelle sopimaton. Mies kertoi pidätettäessä olevansa turvallisuusalan urakoitsija, joka oli eksynyt matkalla töihin pääkaupungissa.

Viranomaiset katsoivat, ettei mies muodosta turvallisuusuhkaa, ja vapauttivat hänet myöhemmin lauantaina paikallista aikaa, CNN kertoi.

Liittovaltion poliisi FBI on varoittanut, että kaikkien 50 osavaltion pääkaupunkeihin on suunniteltu aseellisia protesteja tulevien päivien aikana, kertoo muun muassa CNN . FBI:n mukaan eräs ryhmittymä olisi kannustanut ihmisiä ryntäämään hallintorakennuksiin Bidenin virkaanastujaispäivänä.

Osavaltioiden pääkaupungeissa ollaankin kiristämässä turvatoimia hallintorakennuksissa ja niiden ympärillä. CNN:n mukaan Washingtoniin ollaan tuomassa yli 20 000 kansalliskaartin sotilasta virkaanastujaispäiväksi. Myös kulkua kaupungin ydinkeskustassa on rajattu.

Biden allekirjoittaa useita asetuksia heti virkaanastujaispäivänään

Tuleva presidentti Joe Biden aikoo allekirjoittaa useita asetuksia jo virkaanastujaispäivänään. Asiasta kertoi hänen tuleva kansliapäällikkönsä Ron Klain paikallista aikaa lauantaina.

Biden allekirjoittaa kymmenkunta asetusta virkavalansa jälkeen. Asetuksilla pyritään vaikuttamaan koronaviruspandemiaan, Yhdysvaltain heikkoon talouteen, ilmastonmuutokseen ja rodulliseen epäoikeudenmukaisuuteen.

Klainin mukaan Biden ryhtyy toimiin näiden neljän kriisin ratkaisemiseksi kautensa ensimmäisen kymmenen päivän aikana.

Aiemmin kerrotun mukaisesti Biden allekirjoittaa virkaanastujaispäivänään muun muassa asetuksen, jolla Yhdysvallat liittyy takaisin Pariisin ilmastosopimukseen. Tuleva presidentti kumoaa myös väistyvän presidentin Donald Trumpin määräämän maahantulokiellon tietyistä muslimimaista.