Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kuluttaja-lehden testissä suodatinpussien sisältämästä lyijystä oli virheitä – lyijypitoisuudet eivät ylittäneet suositusta

Moni luulee, että lisäämällä ylettömästi kahvinpuruja kahvista tulisi vahvempaa. Siitä tulee vain kitkerää ja pahanmakuista. Arkisto/Jussi Vehkasalo

Rai Suihkonen, Riikka Minkkinen

Kuluttaja-lehti testasi sisältävätkö kahvinsuodatinpussit lyijyä yli suositusten. Lehti testautti laboratoriossa 16 suodatinpussia.

Lyijymäärän maksimisuositus perustuu Saksan liittovaltion riskinarviolaitoksen tietoihin (BfR).

Näin siksi, että EU-tasolla ei ole vielä määritelty, kuinka paljon elintarvikkeeseen kosketuksissa oleva paperi voi sisältää lyijyä.

BfR:n suosituksen mukaan paperista saa liueta lyijyä enintään kymmenen mikrogrammaa kiloa tai litraa kohti.

Kuluttaja-lehden testissä tämän suositusarvon ylittivät S-ryhmän X-tra suodatinpussi (21,1 mikrogrammaa / litra), Melitta Gourmet Intense (12,4 mikrogrammaa / litra) sekä Melitta Natura (10,8 mikrogrammaa / litra).

Lehti kuitenkin korjasi myöhemmin, että lyijypitoisuudet eivät ylitä suositusta. Virheellinen tulkinta lyijypitoisuudesta oli tehty lehden käyttämässä laboratoriossa.

Kolmesta suodatinpussista lyijyä liukeni niin vähän, ettei sitä havaittu laboratoriotestissä.

Nämä olivat Clas Ohlsonin ruskea suodatinpussi (testivoittaja), Lidlin ruskea Bellarom Coffee filters sekä Tokmannin valkoinen Iisi suodatinpussi.

Juttua korjattu 4.3. klo 19.24: Toisin kuin Keskisuomalainen uutisoi 19.1. ja 22.1., S-ryhmän X-tra -suodatinpussien, Melittan Gourmet Intense ja Natura -suodatinpussien sekä K-ryhmän Pirkka Costa Rica -suodatinpussien lyijypitoisuudet eivät ylitä Saksan liittovaltion riskinarviointilaitoksen suositusta.

Juttu perustui Kuluttaja-lehden artikkeliin. Kuluttaja-lehti ilmoitti torstaina, että virheellinen tulkinta lyijypitoisuudesta oli tehty lehden käyttämässä laboratoriossa.

Oikaisu juttuun suodatinpussien lyijypitoisuudesta (19.1. ja 22.1)

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut