Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikko jää monen kelkkaturman taustalla

Useimmat ihmishengen vaativista moottorikelkkaturmista sattuvat jääalueilla, vahvistaa Liikenneturvan tuore selvitys. Liikenneturva muistuttaakin tiedotteessaan, että jäät ovat vielä monin paikoin vaarallisen ohuita moottorikelkkailulle.

Selvityksessä on tarkasteltu tutkijalautakuntien tutkimia kuolemaan johtaneita maastoliikenneonnettomuuksia vuosina 2014–2018. Aineistona oli yhteensä 56 onnettomuutta, joista moottorikelkkaonnettomuuksia oli kaikkiaan 41. Liikenneturvan mukaan liian heikoilla jäillä liikkuminen erottuu aineistosta yleisimpänä turman syynä.

– Kaksi kolmesta tutkitusta moottorikelkkaonnettomuuden kuolemantapauksesta tapahtui ajettaessa jäällä. Useimmissa tapauksissa oli kyse jäihin vajoamisesta tai sulaan tai railoon ajamisesta, mutta mukana oli myös muutama törmäysonnettomuus, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen kertoo tiedotteessa.

– Monessa tapauksessa onnettomuus on tapahtunut suhteellisen tutussa ympäristössä paikallisille ihmisille. Tämä kielii siitä, että paikalliset ottavat usein liian suuria riskejä jäällä liikkumisen suhteen, eikä mukana ole esimerkiksi naskaleita.

Jäihin vajoaminen näkyy selvityksen aineistossa myös muiden ajoneuvojen kuin moottorikelkkojen kohdalla. Heikot jäät erottuvat myös hukkumistilastoissa.

Merkityillä reiteillä pysyminen kannattaa

Jäätilanne on ollut tänäkin talvena varsin heikko, eikä monin paikoin ole pystytty merkitsemään kelkkareittejä jäälle ollenkaan. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä korostaa, ettei jäällä tule ajaa, jos ei voi olla sataprosenttisen varma sen kestävyydestä. Jään kantavuuden kannalta petolliset virtapaikat, kuten salmet ja sillat, tulee tuntea.

– Moottorikelkkailusta saa paljon irti kulkemalla merkityillä reiteillä ja urilla maastossa maa-alueilla. Jos kelkkareittejä ei ole merkitty jäälle, jään kantavuutta ei kannata mennä kokeilemaan, Niska muistuttaa tiedotteessa.

Ainakin joka kolmannessa maastoliikenneonnettomuudessa kuljettaja syyllistyi rattijuopumukseen. Kaikkien onnettomuuksien osalta ei tutkinnassa saatu tietoa alkoholin osuudesta.

– Alkoholin vaikutus ilmeni eritoten tiellä tapahtuneissa moottorikelkkaturmissa. Viidessä onnettomuudesta kuudesta kuljettaja ajoi yli promillen humalassa. Niissä tyypillisesti kelkalla ajettiin kaarteessa ulos ja törmättiin puuhun tai muuhun esteeseen, tutkimuspäällikkö Valtonen kuvailee.