Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Modernan rokotteiden jakelu keskeytetään viidellä alueella Ruotsissa – annoksia kuljetettu väärässä lämpötilassa

Nyt selvitetään, ovatko annetut annokset tehottomia kylmäketjun katkoksen vuoksi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT

Lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen jakelussa on ilmennyt ongelmia viidellä alueella Ruotsissa. Yhdessä tapauksessa kylmäketju pääsi katkeamaan, muualla ilmeni, että rokotteita oli kuljetettu suosituslämpötilaa kylmemmässä.

Ruotsin televisio SVT kertoo, että kylmäketju katkesi Taalainmaalle lähetetyn rokote-erän kuljetuksessa. Osa 400 annoksen erästä oli jo annettu tehohoidon henkilökunnalle Falunissa. Nyt selvitetään, ovatko annetut annokset tehottomia kylmäketjun katkoksen vuoksi.

Gävleborgiin, Värmlantiin, Hallandiin ja Itä-Götanmaahan toimitettuja rokotteita oli kuljetettu kylmemmässä kuin valmistaja suosittelee. Kansanterveysvirasto selvittää, onko väärä lämpötila haitaksi rokotteen teholle.

Unkari allekirjoitti sopimuksen suurista määristä Venäjän koronarokotetta

Unkari on ilmoittanut päässeensä sopimukseen siitä, että se ostaa suuren määrän venäläistä koronarokotetta Sputnik V:tä. Euroopan lääkevirasto ei ole vielä hyväksynyt Sputnik V:n käyttöä EU:ssa, jonka jäsen Unkari on.

Venäjän kanssa Moskovassa tehdystä rokotesopimuksesta ilmoitti Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto.

Unkarista tuli eilen ensimmäinen EU-maa, joka myönsi alustavan hyväksynnän Sputnik V -rokotteelle. Samalla tuli alustava hyväksyntä AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteelle.

Unkarin johdosta on arvosteltu Euroopan lääkevirastoa erittäin hitaasta toiminnasta AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteen hyväksymisessä.

Etelä-Afrikka maksaa AstraZenecan rokotteesta yli tuplasti EU:hun verrattuna

Etelä-Afrikan täytyy maksaa AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteesta yli tuplasti EU:hun verrattuna. Maan terveysministeriön mukaan hinta on 2,5-kertainen verrattuna EU:n maksamaan hintaan.

Afrikan mantereen maista korona on koetellut pahiten Etelä-Afrikkaa, joka on tilannut ainakin 1,5 miljoonaa koronarokotetta Serum Institute of India -tehtaalta. Tehdas valmistaa muun muassa AstraZenecan ja Oxfordin koronarokotetta. Rokote ei ole vielä saanut myyntilupaa EU:ssa.

Hinta nousee Etelä-Afrikan kohdalla 4,32 euroon annosta kohden, kun EU-maat ovat tiettävästi maksamassa vain 1,78 euroa annokselta. Virallista hintalistaa ei ole EU:ssa julkaistu, joten tiedot perustuvat belgialaisen ministerin vahingossa julki päästämään tietoon.

Maailman terveysjärjestö WHO on tuominnut rokotenationalismin ja riistohinnat.

AstraZeneca sanoi marraskuussa, että rokoteannosten hinnat eivät nouse yli 2,5 euron, jotta rokote olisi saatavilla mahdollisimman monille. Yhtiö ei ole kommentoinut Etelä-Afrikan tietoja.

Etelä-Afrikassa on tilastoitu 1,3 miljoonaa koronatartuntaa ja 38 800 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Saksassa koronakuolleita jo yli 50 000

Saksassa on tilastoitu jo yli 50 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta, kertoo maan tartuntatauteja seuraava Robert Koch -instituutti. Kuluneen vuorokauden aikana kuolemantapauksia oli 859. Tartuntoja on kirjattu yli 2,1 miljoonaa.

Saksassa on tällä viikolla jatkettu koronarajoituksia 14. helmikuuta asti. Liittokansleri Angela Merkelin mukaan rajatarkastuksia ei ole suljettu pois keinona jarruttaa uuden, tarttuvamman virusmuunnoksen leviämistä.

Koronapandemian toinen aalto on iskenyt rajusti Saksaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut