Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Puolustusvoimien "eliittikoulu" vetää nyt nuoria – tiukka raati syynää hakijoilta niin hampaat, ihon kuin rikosrekisterin

Arkistokuva Utin laskuvarjojääkäreiden pääsykokeista. Lukas Pearsall
Rai Suihkonen

Rai Suihkonen

Yhä useampi haluaa suorittaa varusmiespalveluksensa laskuvarjojääkärinä. Heinäkuussa alkavalle laskuvarjojääkärikurssille haki kaikkiaan 539 henkilöä. Se 34 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten.

Utin jääkärirykmentti järjestää valintakokeet erikoisjoukkokoulutukseen 25.–30. tammikuuta. Varsinaiseen koulutukseen valitaan vuosittain 60–80 parhaiten soveltuvaa henkilöä.

Fyysisten testien lisäksi haastavaan varusmieskoulutukseen hakevien soveltuvuutta arvioidaan terveystarkastuksessa, haastatteluilla ja psykologisilla testeillä.

Laskuvarjojääkäriksi tuli eniten hakemuksia Uudeltamaalta, Lounais-Suomesta ja Pirkanmaalta.

Tässä hakijamäärät aluetoimistoittain (suluissa edellisen vuoden hakijamäärä):

Etelä-Savon aluetoimisto 16 (18), Hämeen aluetoimisto 36 (45), Kaakkois-Suomen aluetoimisto 44 (42), Keski-Suomen aluetoimisto 20 (28), Lapin aluetoimisto 8 (9), Lounais-Suomen aluetoimisto 62 (56), Pirkanmaan aluetoimisto 50 (36), Pohjanmaan aluetoimisto 19 (29), Pohjois-Karjalan aluetoimisto 13 (9), Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimisto 45 (24), Pohjois-Savon aluetoimisto 20 (15), Uudenmaan aluetoimisto 206 (194), yhteensä 539 (505).

Laskuvarjojääkäreihin pääsyyn vaaditaan hyvä terveydentila, palveluskelpoisuusluokka A sekä näkö kummassakin silmässä vähintään 1,0 ilman laseja (ei silmä-/piilolaseja).

Lisäksi edellytetään virheetöntä värinäköä, normaalit näkökentät ja kuulo, 12 minuutin juoksutestissä noin 3 000 metriä, 200 metrin uimataito sekä kohtuullinen hiihtotaito.

Karsivia tekijöitä ovat astma, herkästi oireileva laktoosi-intoleranssi, keliakia, vaikeat ihotaudit ja ihottumat, lääkehoitoa vaativat ja toimintaa rajoittavat allergiat sekä muut pitkäaikaiset säännöllistä lääkitystä vaativat sairaudet.

Laskuvarjojääkäriksi pääsy tyssää myös, jos hakijalla on hoitamattomat hampaat tai hammasproteesit, tuore raajan murtuma tai vaikea nivelvamma sekä rikosrekisteri tai rangaistukseen johtanut teko (varkaus, kavallus, pahoinpitely, rattijuopumus tai kolme muuta liikennerikkomusta).

Kaikki laskuvarjojääkärit koulutetaan vähintään aliupseereiksi ja noin viidennes reserviupseereiksi.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut