Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL toivoo lentoyhtiöiden vaativan kaikilta Suomeen saapuvilta negatiivista koronatestiä – Finnair aloittaa uudelleen lennot Britanniasta ja Irlannista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että lentoyhtiöt edellyttäisivät kaikilta Suomeen tulevilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronavirustestistä. Suositus koskee kaikkia Suomeen lentäviä yhtiöitä.

Testitodistusta ei tarvita, jos matkustajalla on lääkärintodistus sairastuneesta ja jo parantuneesta covid-19-taudista, jonka sairastumisesta on kulunut alle puoli vuotta. Todistus rokotuksesta ei vielä korvaa testitodistusta.

Lisäksi THL suosittelee, että lentoyhtiöt ohjeistavat matkustajia näyttämään testitodistukset Suomessa lentokentän terveysviranomaisille maahantulon yhteydessä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki sanoo STT:lle, että jos matkustajalla ei ole testitodistusta, jää lentoyhtiöiden harkintaan, päästävätkö he kyseisen henkilön lennolle.

– Lentoyhtiöt valitsevat asiakkaansa omilla kriteereillään. Luotan vahvasti siihen, että lentoyhtiöt alkavat toimia THL:n suosituksen mukaisesti. Jos tarvetta on, terveysviranomaiset varmasti arvioivat tarvetta jatkotoimenpiteisiin.

Finnair ilmoitti myöhään perjantai-iltana aloittavansa lennot Britanniasta ja Irlannista Suomeen uudelleen maanantaina 25. tammikuuta. Samalla yhtiö ilmoitti, että se edellyttää 28. tammikuuta alkaen kaikilta Suomeen tulevien lentojen matkustajilta negatiivisen koronatestitodistuksen tai todistuksen sairastetusta koronainfektiosta. Tämä ei koske Helsingistä kansainvälisellä jatkolennolla matkustavia. Vaatimus todistuksesta on voimassa toistaiseksi.

– Tämä mahdollistaa terveysturvallisen matkustamisen jatkumisen ja täydentää muita kattavia terveysturvallisuustoimia lennoilla ja lentoasemilla. Tämä on myös linjassa yleistyvän trendin kanssa; moni maa edellyttää negatiivista koronatestitodistusta maahantuloa varten, Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt sanoo tiedotteessa.

Yhtiö huomauttaa, ettei todistusvaatimus vaikuta Suomen tai alueellisen terveysviranomaisen maahantuloa koskeviin menettelytapoihin, ja kaikki ulkomailta Helsinkiin saapuvat lentomatkustajat ohjataan koronatestiin lentokentällä.

Finnair kertoo viestittävänsä testitodistusvaatimuksesta matkustajilleen viestintäkanavissaan. Yhtiön henkilökunta tarkistaa tarvittavat todistukset joko lähtöselvityksessä tai portilla. Koneeseen pääsy evätään ilman todistusta.

Britannian-liikennettä rajoitettiin kuukausi

Traficom on samalla päättänyt, että se ei jatka kolmesta maasta voimassa ollutta matkustajalentojen keskeytystä.

Matkustajalentojen keskeytys Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen päättyy maanantaina puoliltapäivin. Traficom on päättänyt asiasta THL:ltä saamansa lausunnon perusteella.

Traficom on linjaustaan varten pyytänyt lausunnon myös Vantaan kaupungilta ja lentokenttäyhtiö Finavialta . Molemmat ovat Traficomin mukaan vahvistaneet, että heillä on riittävä valmius tartuntatautilain mukaisten vastuiden ja toimivaltuuksien toteutumiseen Helsinki-Vantaalla. THL on puolestaan erikseen vahvistanut, että Vantaan ja Finavian toimenpiteet ovat riittäviä.

– Terveysviranomaiset ovat arvioineet, että rajoituksista voidaan luopua sillä edellytyksellä, että Suomessa on kyky vastaanottaa nämä ihmiset ja määrätä heidät 14 vuorokauden karanteeniin tartuntatautilain mukaisesti, Saarimäki sanoo.

Matkustajalentoliikenne Britanniasta keskeytettiin joulun alla koronavirusmuunnoksen takia THL:n suosituksesta. Päätös tehtiin alun perin kahdeksi viikoksi, ja sitä on jatkettu muutamia kertoja viikoksi kerrallaan.

Britanniassa havaittu virusmuunnos ei ole kantajalleen aiempaa vaarallisempi. Se kuitenkin tarttuu aiempaa herkemmin, mikä on kiihdyttänyt epidemiaa esimerkiksi Britanniassa ja Irlannissa. Myös Etelä-Afrikassa on havaittu erillinen virusmuunnos.

THL:n mukaan viranomaisten toimia terveysturvallisuuden eteen on lisätty Suomen lentoasemilla merkittävästi muunnosten havaitsemisen jälkeen.