Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rintasyöpä nakertaa etenkin pienituloisten naisten ansioita

Rintasyöpään sairastuminen vähentää erityisesti pienituloisten naisten ansiotuloja ja lisää merkittävästi psykiatrisia diagnooseja kaikilla sairastuneilla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tiedot ilmenevät tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin rintasyövän vaikutusta 35–55-vuotiaiden naisten tuloihin, työllisyyteen ja mielenterveyteen.

Tutkimuksen mukaan rintasyöpään sairastuneiden naisten ansiotulot putosivat keskimäärin 5,1 prosenttia diagnoosin jälkeisten viiden vuoden aikana. Eniten tulot putosivat naisilla, jotka olivat heikommin kiinnittyneitä työmarkkinoille. Suurin vaikutus tuloihin oli kahtena ensimmäisenä vuonna diagnoosin jälkeen.

Myös psykiatristen diagnoosien määrä lisääntyi merkittävästi rintasyöpädiagnoosin jälkeen. Sitä vastoin rintasyövän vaikutus työllisyyteen oli vaatimaton, sillä sairastuneiden työllisyys pieneni vain prosenttiyksikön verran. THL:n mukaan tämä selittyi ennen kaikkea eläköitymisellä.

– Tulojen putoaminen voi liittyä hoidoista ja hetkellisestä työkyvyttömyydestä johtuviin poissaoloihin, urakehityksen hidastumiseen tai esimerkiksi siihen, että sairastuneen preferenssit ajankäytön suhteen muuttuvat, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo tiedotteessa.

Rintasyöpään sairastuneiden kokonaistulot pienentyivät kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin heidän ansiotulonsa. Vaalavuon mukaan tämä osoittaa suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän merkityksen sosiaalisten riskien pehmentäjänä.

– Tulonsiirrot paikkaavat kohtuullisen tehokkaasti sairauden aiheuttamaa tulojen menetystä, Vaalavuo jatkaa.

– Sairauden psykososiaalisista vaikutuksista tulisi olla huolestuneempi, sillä psykiatriset erikoissairaanhoidon käynnit pysyvät verrokkiryhmää korkeammalla tasolla vielä viisi vuotta rintasyövän ensidiagnoosin jälkeen.

Tutkimus perustuu Tilastokeskuksen ja THL:n rekisteriaineistoihin vuosilta 2000–2016.

Työtehtävien erot vaikuttavat

Tutkimuksesta ilmeni, etteivät sairauden vaikutukset ole kaikille samat. Rintasyöpää esiintyy enemmän korkeammin koulutetuilla ja korkeampituloisilla naisilla, mutta sairastumisen kielteiset vaikutukset ansiotuloihin ovat suuremmat pienituloisilla, vähemmän koulutetuilla ja työntekijäammateissa olevilla naisilla. Ero selittyy muun muassa sillä, vaativatko työtehtävät fyysistä voimaa, voiko tehtäviä sopeuttaa alentuneeseen työkykyyn ja minkälaista tukea työnantaja tarjoaa.

THL:n mukaan aiemmin on havaittu, että alempiin sosioekonomisiin ryhmiin kuuluvilla syöpä havaitaan usein myöhemmin. Tällöin myös syövän vakavuuteen liittyvät tekijät voivat selittää eroja.

– Terveydenhuoltojärjestelmää tulisi kehittää niin, että syöpien diagnosoimisessa tai hoidossa ei olisi sosioekonomisia eroja, ja toisaalta kaikilla työpaikoilla tulisi edesauttaa naisten palaamista töihin, Vaalavuo sanoo.