Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten harrastustoimintaa avataan pääkaupunkiseudulla Husin ja THL:n vastustuksesta huolimatta

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat pääkaupunkiseudulla pääosin myös helmikuussa, ilmoitti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Erona tammikuuhun tulee se, että nuorten harrastustoimintaa avataan jonkin verran.

Vapaavuoren mukaan alle 20-vuotiaiden harrastusmahdollisuuksia avataan kaupunkien tiloissa "hallitusti ja rajatusti". Käyttöön tulevat erityiset turvallisuusohjeet.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä perustelee muutosta sillä, että lapset ja nuoret ovat viruskriisin seurauksena erityisen haavoittuvassa asemassa. Pitkäaikaisesta harrastusten estymisestä on syntynyt huomattavia kielteisiä vaikutuksia lapsille ja nuorille.

Koronatilannetta on määrä seurata hyvin tarkasti. Jos tartuntamäärät kääntyvät selvästi nousuun, nuortenkin tilannetta harkitaan uudelleen.

Tiukat harrastusrajoitukset ovat olleet voimassa pääkaupunkiseudulla kaksi kuukautta.

Koronarajoitusten jatkamisella on määrä torjua epidemian ja uuden virusmuunnoksen leviämisen sekä toisaalta sosiaali- ja terveydenhuollon ylikuormittumisen uhkaa.

Hus suositteli nykyisten rajoitusten jatkamista

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus vastusti lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaamista pääkaupunkiseudulla, kertoi Helsingin Sanomat.

– Hus suositteli nykyisten rajoitusten jatkamista, vahvisti Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi keskiviikkoiltana STT:lle.

Hänen mukaansa Husilla oli asiaan terveydenhoidon asiantuntijoiden näkökulma.

– Tartuntaluvut näyttävät uudelleen huolestuttavaa nousua. Myös muuntovirusten uhkaa on koko ajan. Lisäksi hoitohenkilökunnan kuormitus on huolenaihe.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastusti harrastusmahdollisuuksien avaamista.

– Emme pidä hyvänä höllentää mitään rajoituksia, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kommentoi Demokraatille tekstiviestillä THL:n kantaa.

Kirurgiset maskit yleiskäyttöön

Mäkijärvi sanoi aiemmin keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että koronatilanne on kansainvälisesti verraten edelleen Suomessa melko hyvä.

– Silti varsinkin ikäryhmässä 20–40-vuotiaat ovat tartunnat kasvaneet.

Mäkijärven mukaan Hus suosittaa nyt kirurgisten maskien käyttämistä kaikille 12 vuotta täyttäneille. Kirurginen maski on tehokkaampi virussuoja kuin tavallinen kangasmaski.

Koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, Hus ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti, että kokoontumisen rajoitukset jatkuvat helmikuun ajan Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson sairaanhoitopiireissä sekä hieman lievempinä Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä.