Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona kuritti Wärtsilän tulosta myös vuoden viimeisellä neljänneksellä – liikevoitto romahti lähes puoleen vuoden takaisesta

Koronapandemia ja sen leviämisen estämiseksi ympäri maailmaa tehdyt toimet vaikuttivat viime vuonna voimakkaasti laivamoottoreita ja voimaloita valmistavan Wärtsilän asiakkaisiin. Yhtiön konsernijohtajan Jaakko Eskolan mukaan alustilausten määrä laski koko vuoden aikana ennätyksellisen alhaiselle tasolle ja investointeja uuteen voimalaitoskapasiteettiin lykättiin.

Myös huoltoja siirrettiin tuonnemmaksi, koska laitteiden käyttöasteet laskivat eivätkä huoltoinsinöörit päässeet rajoitusten vuoksi matkustamaan.

Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos putosi koko vuonna 40 prosenttia 275 miljoonaan euroon vuoden takaisesta. Tilauskertymä laski 18 prosenttia noin 4,4 miljardiin euroon. Vuoden viimeisellä neljänneksellä tulos romahti lähes puolet vuoden takaisesta 103 miljoonaan euroon.

Eskola ennakoi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kysynnän pysyvän samankaltaisena kuin viime vuoden alussa, vaikkakin eri puolilla maailmaa alkavat koronavirusrokotukset ovat tuoneet joillekin Wärtsilän asiakkaille jonkin verran helpotusta.

– Samaan aikaan on pakko sanoa, että vallitsevat markkinaolosuhteet tekevät näkymästä epävarman. Se on ainoa, mitä tällä hetkellä voi sanoa, Eskola totesi tiedotustilaisuudessa.

Pidemmällä tulevaisuudessa konsernijohtaja sanoo olevansa edelleen luottavainen, että Wärtsilällä on hyvät mahdollisuudet tarttua kasvumahdollisuuksiin, jotka syntyvät pyrkimyksistä tehdä meri- ja energiateollisuuksista hiilineutraaleja.

Osinkoa 0,20 euroa osakkeelta

Eskola nosti esiin myös joitakin vahvoja osa-alueita viime vuodelta.

– Energian varastointimarkkinoilla kysyntä pysyi hyvällä tasolla johtuen kasvavasta lyhytaikaisen joustavan kapasiteetin tarpeesta. Merenkulkumarkkinoiden digitaalinen murros kiihtyi, kun uusia teknologioita ja digitaalisia sovelluksia otettiin käyttöön matkustusrajoitusten vuoksi ja kilpailuaseman parantamiseksi.

Eskolan mukaan kannattavuus parani vuoden loppua kohti, mutta palveluiden kysynnän kausiluonteinen parannus oli selvästi heikompi kuin aiempina vuosina.

Koronaviruksen taloudellisten vaikutusten minimoimiseksi yhtiössä on toteutettu väliaikaisia kustannussäästötoimenpiteitä, kuten harkinnanvaraisten kulujen ja työtuntien vähennyksiä sekä lomautuksia

Wärtsilän hallitus ehdottaa, että tilivuodelta 2020 maksetaan osinkoa 0,20 euroa osakkeelta.

Vuoden viimeinen tulosjulkistus oli myös Eskolan viimeinen konsernijohtajana, sillä hän siirtyy eläkkeelle.