Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolassa osoitettiin jälleen mieltä lähes ehdotonta aborttikieltoa vastaan

Puolassa sadat mielenosoittajat osoittivat torstaina jälleen mieltään keskiviikkona voimaan tullutta lähes ehdotonta aborttikieltoa vastaan. Torstai oli kiellon voimaantulon jälkeen jo toinen mielenosoitusilta peräjälkeen.

– Kokoonnumme tänne, koska valtio luulee voivansa viedä meiltä vapautemme, päätöstä vastustavan Naisten lakko -organisaation edustaja Marta Lempart julisti maan pääkaupunkiin Varsovaan protestiin koronavirusrajoituksia uhmaten saapuneille.

Varsovassa mielenosoittajat muun muassa sytyttivät punaisia tienvarsilyhtyjä ja levittivät punaista maalia perustuslakituomioistuimen eteen. Monet olivat sonnustautuneet kasvomaskeihin, joita koristivat aborttia kannattavien käyttämät punaiset salamasymbolit.

Useita otettiin myös kiinni mielenosoittajien mentyä aidatun tuomioistuimen kiinteistön alueelle. Naisten lakko kertoi Twitterissä, että kiinni otettujen joukossa oli myös yksi ryhmän johtajista, Klementyna Suchanow.

Puolan aborttikieltoa vastustavia tukiprotesteja järjestettiin torstaina myös muissa EU-maissa.

Perustuslakituomioistuimen lokakuussa tekemän päätöksen mukaan naiset eivät enää saa tehdä aborttia tapauksissa, joissa sikiö on epämuodostunut.

Tämän jälkeen abortti on Puolassa sallittu vain, jos raskaus on raiskauksen tai insestin tulos tai uhkaa äidin terveyttä tai henkeä. Maassa oli syksyllä mittavia mielenosoituksia tuomioistuimen päätöksen julkistamisen jälkeen.

Katolisessa Puolassa oli jo ennen tiukempaa aborttikieltoa ollut yksi Euroopan tiukimmista aborttilaeista.

Tänä päivänä 38 miljoonan asukkaan EU-maa Puolassa tehdään virallisten tilastojen mukaan alle 2 000 laillista aborttia vuodessa. Naisten oikeuksia ajavien järjestöjen arvioiden mukaan 200 000 puolalaisnaista tekee vuosittain abortin laittomasti tai ulkomailla.