Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylä siirtyi leviämisvaiheeseen ja siirtää yläkoulut etäopetukseen – koko maassa uusia tartuntoja raportoitu 367 uutta tartuntaa

Suomessa on varmistunut 367 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 1 336 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Viimeisen viikon aikana on puolestaan todettu 415 tartuntaa enemmän kuin edeltävän seitsemän päivän aikana.

Taudin ilmaantuvuus koko maassa viimeisen 14 vuorokauden ajalta on nyt 85,8 sataatuhatta asukasta kohden. Suurin ilmaantuvuusluku löytyy edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus), 142,7. Pienin luku puolestaan on nyt Etelä-Karjalassa, jossa on todettu viimeisen kahden viikon aikana 19,6 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Kaikkiaan Suomessa on todettu 45 238 koronatartuntaa.

THL kertoi perjantaina, että koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu epidemian aikana yhteensä 671. Perjantaina sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi oli 126 ihmistä, joista tehohoidossa oli 20.

Koronavirusrokotteen Suomessa on saanut reilut 144 500 ihmistä, ilmeni THL:n tiedoista eilen lauantaina. Toisen rokoteannoksen oli THL:n tietojen mukaan saanut yli 17 700 ihmistä.

Rokotusten etenemistä seuraava THL:n sivusto oli merkitty päivittyneeksi myös sunnuntaina, mutta määrissä ei ollut tapahtunut muutoksia lauantain jälkeen. STT:n tavoittama THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio kertoi, että rokotuksia on lauantaina julkistetun määrän jälkeen tehty, mutta tuoreinta lukua ei ole tällä hetkellä saatavilla myöskään laitoksen sisäisestä järjestelmästä. Kontion mukaan THL selvittää asiaa.

"Tartuntoja ilmenee nyt jatkuvasti eri puolilla Jyväskylää"

Heikentyneen koronatilanteen kanssa paininut Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen.

– Jyväskylä katsoo nyt siirtyneensä taudin leviämisvaiheeseen, sillä terveydenhuollon kantokyky on vaarantumassa. Terveydenhuollon jäljitystyö on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut ja karanteenien asettaminen on vaarassa hidastua, kaupungin tiedotteessa sanotaan.

Eilen Jyväskylässä ilmeni 53 uutta koronatartuntaa. Koko viikon tartuntamäärä sunnuntaiaamuun mennessä oli noin 240, kaupunki kertoo. Ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta on 160 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti.

Eilen Jyväskylässä asetettiin karanteeniin tai eristykseen jälleen yli 500 ihmistä. Jo aiemmin viikolla karanteeniin on asetettu yli 1 000 ihmistä.

Kaupungin mukaan tartuntojen laajuutta kuvaa se, että karanteeneja kohdistuu tällä hetkellä yli 10 koululle.

– Tartuntoja ilmenee nyt jatkuvasti eri puolilla Jyväskylää ja tartuntojen määrä jatkaa voimakasta kasvua asetettujen karanteenien ulkopuolella. Tartuntojen suurista määristä johtuen jäljitys on hidasta ja lasten ja nuorten sekä harrastustoiminnan kohdalla asetettavat karanteenit ovat laajoja, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo tiedotteessa.

Sairaalahoidon tarve ei ole vielä ole kasvanut, sillä tartuntamäärät lähtivät nousuun vasta viikko sitten ja tartuntoja ilmenee nyt erityisesti lapsilla ja nuorilla.

– Pelko on, että tauti lähtee leviämään ikääntyvämpään väestöön. Sen jälkeen on selvää, että näillä tartuntamäärillä sairaalahoidon tarve kasvaa jyrkästi, Käsmä sanoo.

Jyväskylän yläkoulut suljetaan viikoksi

Jyväskylässä suljetaan yläkoulut tartuntatautilain nojalla viikoksi huomisesta lähtien. Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupungin perusopetuksen koulujen 7.–9. luokat ovat ensi viikon etäopetuksessa.

Jyväskylän kaupungin tiedotteessa kerrotaan, ettei etäopetus koske esimerkiksi erityisen tuen tarpeessa olevia oppilaita.

Ylimääräiseen kokoukseen tänään kokoontunut kaupunginhallitus perusteli päätöstään sillä, että tartunnat ja karanteenit kohdistuvat tällä hetkellä erityisesti yläkouluikäisiin oppilaisiin. Kuluneen viikon aikana 450 oppilasta yli 10 koululta on asetettu karanteeniin.

Järjestelyitä käsiteltiin sivistyslautakunnassa, minkä jälkeen päätöksen etäopetukseen siirtymisestä teki sivistyspalvelujen toimialajohtaja.

Alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin tiloissa jäihin

Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä puolestaan kertoo päätyneensä siihen, että kaupunki keskeyttää alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin tiloissa kahden viikon ajaksi. Lisäksi kirjastot ja museot suljetaan kahdeksi viikoksi huomisesta lähtien.

Koko kaupungin alueella suositellaan laajaa etätyötä helmikuun ajan kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan tavoitteena olevan, ettei oppilaiden tarvitse olla etäopetuksessa viikkoa pitempään. Myös liikuntaharrastukset halutaan avata alle 18-vuotiaille jälleen kahden viikon jälkeen, samoin kuin kirjastot ja museot.

– Keskeistä on nyt saada tilanne haltuun siten, ettei karanteenien ulkopuolelle pääse muodostumaan uusia tartuntaryppäitä ja tilanne kouluissa saadaan rauhoitettua, Käsmä sanoo tiedotteessa.

Perjantaina kaupunki tiedotti, että tietoa mahdollisista koronaviruksen muunnostartunnoista saadaan ensi viikon alussa.

Merkittävä osa kaupungissa tällä viikolla ilmi tulleista tartunnoista oli lähtöisin yhdestä ravintola-altistuksesta viime viikon torstailta, jolloin paikalla oli tiettävästi opiskelijoita.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa lisää tartuntoja

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) kahdella osastolla on todettu kahdeksan uutta koronatartuntaa, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Tartunnat havaittiin osastoilla aiemmin ilmenneiden tartuntojen takia tehdyissä uusintaseulonnoissa.

Kolme uusista tartunnoista todettiin Hatanpään neurologisella osastolla potilaina olleilla ja yksi sen työntekijällä. Neljä muuta todettiin Tays Keskussairaalan syöpäosaston työntekijöillä. Tartunnan saaneet ovat olleet karanteenissa.

Osastojen koronatartunnat liittyvät samaan ketjuun, sairaanhoitopiirin tiedotteessa sanotaan. Tartuntoja on todettu nyt yhteensä 24. Henkilökunnan tartuntoja on yhteensä 14, joista kuusi neurologisella osastolla ja kahdeksan syöpäosastolla.

Seulontoja jatketaan maanantaina.

Terrafamen teollisuusalueella tartunta

Myös Terrafamen teollisuusalueella Sotkamossa on todettu koronatartunta, kertoo Kainuun sosiaali- ja terveyshuollon kuntayhtymä. Tartunta todettiin teollisuusalueella työskentelevän urakoitsijan ulkopaikkakuntalaisella työntekijällä. Kaikki tiedossa olleet lähikontaktit on tavoitettu, ja kuusi ulkopaikkakuntalaista on asetettu karanteeniin.

– Terrafame on informoinut alueella työskenteleviä ja ohjeistanut palaamaan töihin vain terveenä sekä hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä, sanoo kestävän kehityksen johtaja Veli-Matti Hilla Terrafamelta kuntayhtymän tiedotteessa.

Hänen mukaansa tehdasalueella on aiempien tartuntatapausten jälkeen edellytetty tiukkoja varotoimia.