Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Todistajat KRP:lle: Sotarikoksista syytetty jakeli tappokäskyjä ja söi ihmislihaa

Sotarikoksista epäilty mies vangitsemisoikeudenkäynnissä Pirkanmaan käräjäoikeudessa maalikuussa 2020. MIKA KANERVA / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho, Maria Rosvall / STT

Keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintamateriaalin mukaan lukuisista rikoksista syytetty sierraleonelaismies muun muassa tappoi itse ja teloitutti ihmisiä, teetätti ihmisillä pakkotyötä ja syyllistyi kannibalismiin.

KRP kuuli esitutkinnassa lukuisia todistajia Liberiassa, niin siviilejä kuin sotilaitakin. Monet epäillyistä rikoksista tapahtuivat Lofan piirikunnassa Kiantahun, Kamatahun Hassalan ja Popalahunin kylissä.

Syyttäjän mukaan rikoksista syytetty Gibril Massaquio oli yksi komentajista ja johtohenkilöistä Revolutionary United Front (RUF) -kapinallisryhmässä, joka taisteli Sierra Leonen lisäksi myös Liberiassa presidentti Charles Taylorin tukena. Myös KRP:n esitutkintamateriaalissa monet todistajat kertovat, että Massaquio olisi toiminut ryhmässä johtavassa asemassa.

"Söivät joka päivä ihmislihaa"

Monien todistajien mukaan mies määräsi komennossaan olleita sotilaita tappamaan siviilejä ja tappoi heitä myös itse. Yksi todistajista, 33-vuotias mies, kertoi nähneensä Massaquoin myös harjoittaneen kannibalismia. Taistelijat söivät hänen mukaansa joka päivä ihmislihaa.

Todistaja tunnisti Massaquion KRP:n esittämästä kuvasta.

– Kuulusteltu siviili kertoo heidän (sotilaiden) tappaneen ihmisiä kuin muurahaisia ja nähneensä Gibril Massaquion syövän ihmislihaa, KRP:n kuulustelumateriaalissa kerrotaan.

Kuulustelumateriaalin mukaan myös monet muut todistajat kertoivat hänen osallistuneen ihmislihan syötiin.

Sama todistaja kertoi joutuneensa myöhemmin sotilaiden orjaksi ja muun muassa kantamaan näitä. Hän onnistui viimein pakenemaan, kun toinen, presidentti Tayloria vastustanut kapinallisryhmä LUD hyökkäsi Popolahuniin ja ajoi RUF:n pois.

Ihmisiä suljettiin taloon, joka syytettiin palaamaan

Julmuuksia tapahtui paljon Kamatahun Hassala -nimisessä kylässä. Syyttäjän mukaan taistelijat toivat kylään siviilejä, jotka Massaquoin käskystä suljettiin taloihin, jotka sitten sytytettiin palamaan. Lisäksi noin kymmenen lasta suljettiin kylän keskuskeittiöön, joka Massaquoin käskystä myös poltettiin, syyttäjä sanoo.

Kylässä asuneen, nykyisin 30-vuotiaan miehen mukaan RUF:n taistelijat toivat Belahunista ja muista kylistä ihmisiä Kamatahun Hassalaan. Todistaja kertoi KRP:lle, että siviilejä surmattiin kylässä eri tavoin, muun muassa polttamalla.

Tapahtuma-aikaan vasta varhaisessa teini-iässä ollut todistaja sanoi myös nähneensä, miten seitsemän alastonta naista sidottiin ja vietiin keittiöön. Aamunkoitteessa hän meni muiden ihmisten kanssa katsomaan taloa, josta he löysivät ruumiit.

Todistajan mukaan ruumiit olivat alastomia ja sidottu. Osalla uhreista oli ampumahaavoja ja osalla kaula viilletty. Syyttäjän mukaan Massaquoi ja hänen taistelijansa olivat ensin raiskanneet ja sitten tappaneet naiset.

– Samana päivänä hän (Massaquio) antoi määräyksen polttaa talon, jossa ihmiset olivat. Sotilaat ympäröivät talon ja sytyttivät sen tuleen. Kukaan ei tullut talosta ulos. Kun komentaja antoi määräyksen, sotilaat eivät epäröineet, vaan toimivat nopeasti, mies kuvaa esitutkintamateriaalissa.

Todistaja: Hän kuvasi itseään "enkeliksi, joka on kohdattava ennen Jumalaa"

Myös nykyisin 37-vuotias todistaja kertoo todistaneensa ihmisten polttamista taloissa. Hänen mukaansa käskyn polttamisesta antoi Massaquio, johon viitataan laajasti todistajien kertomuksissa myös nimellä Angel Gabriel (enkeli Gabriel).

– Komentaja Angel seisoi talon ulkopuolella lyöden itseään rintaan sanoen: minä olen enkeli, joka sinun on kohdattava ennen Jumalaa, mies kuvasi.

Massaquion oikeudenkäynti alkoi maanantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Häntä syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa. Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Massaquoi kiistää kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan mies ei ollut Liberiassa väitettyjen rikosten tekoaikaan.

STT kertoo Massaquoin nimen poikkeuksellisesti jo käräjäkäsittelyvaiheessa rikosepäilyjen poikkeuksellisen vakavuuden ja miehen aseman vuoksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut