Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hopean arvo kipusi korkeimmilleen vuosiin, nähdään jatkumona Nokiaa ja Gamestopia riepotelleelle nettipöhinälle

Hopean hinta on tänään käynyt korkeimmillaan kahdeksaan vuoteen, kun arvometallin unssihinta kohosi yli 30 dollariin eli noin 25 euroon. Alkuillasta hopean hinta on noin 29 dollarissa ja noin kahdeksan prosentin kasvussa.

Hopean kysynnän taustalla nähdään osin sama keskusteluryhmä Reddit-sivustolla, joka viime viikolla riepotteli muun muassa Nokian ja Gamestopin osakkeiden hintaa. WallStreetBets-ryhmässä on nyttemmin käyty keskustelua hopean hinnan nostamisesta.

– Piensijoittajat ovat kerääntyneet hopean ympärille samalla tavalla kuin he olivat Gamestopin ja sen kaltaisten ympärillä viime viikolla, Markets.comin pääanalyytikko Neil Wilson sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Piensijoittajat valikoivat kohteikseen yhtiöitä, joiden osakkeita sijoitusrahastot ovat myyneet lyhyeksi. Lyhyeksi myyjät myyvät osakkeen ja pyrkivät ostamaan sen takaisin halvemmalla kurssilaskun jälkeen.

Nokian ja Gamestopin kaltaisten yritysten raju kurssinousu kuitenkin tarkoitti sitä, että lyhyeksi myyvät rahastot joutuivatkin ostamaan osakkeet takaisin selvästi kalliimmalla hinnalla. Muun muassa Wall Street Journal kertoo, että Melvin Capital -rahasto menetti tammikuussa yli puolet sijoitusvaroistaan, osin juuri Gamestopin lyhyeksi myynnin oltua raskaasti tappiollista.

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssissä Nokian kurssi näyttää rauhoittuneen noin neljän prosentin kasvuun, kun taas Gamestopin kurssi oli noin 30 prosentin laskussa iltakuuden jälkeen Suomen aikaa.

Arvopaperipörssit kasvukäyrällä

Viime viikon rajujen ailahtelujen jälkeen pörssiviikko käynnistyi toiveikkaasti ympäri maailman. Aasiassa esimerkiksi Tokion pörssi sulkeutui 1,6 prosentin kasvussa, Hongkongissa päivä päättyi yli kahden prosentin nousuun.

Myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa keskeiset indeksit ovat maltillisessa nousussa prosentin molemmin puolin.

Helsingin pörssin pääindeksi OMXH oli sulkeutuessaan prosentin plussalla. Vaihdetuin osake oli niin ikään Nokia, jonka kurssi Helsingissä päätyi hienoiseen laskuun.

----

Lähteenä myös AFP