Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa seitsemän uutta koronakuolemaa – Jyväskylän koronatartuntojen taustalla ei ole virusmuunnos

Suomessa on raportoitu seitsemän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on todettu Suomessa yhteensä 684.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi koko maassa 141 koronapotilasta, joista 17 tehohoidossa. Sairaalapotilaiden määrä on puolittunut joulukuun pahimmista luvuista. Joulun jälkeen luvut laskivat jyrkästi, mutta parin viime viikon aikana luku vaikuttaa jämähtäneen samalle tasolle.

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja on todettu nyt 116. Niistä 105 on Britanniassa havaittua virustyyppiä ja 11 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Koronarokotteen saaneita on Suomessa yhteensä vajaat 146 000. Toisen koronarokotteen saaneita on nyt noin 18 000.

Kahden viikon tasolla tartunnat nousussa

Aiemmin tänään raportoitiin 302 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana Suomessa on raportoitu vajaat 1 600 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koronaviruksen ilmaantuvuus koko maassa on nyt vajaat 87 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana. Ilmaantuvuus on edelleen korkeinta Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla. Muissa sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuus on maan keskiarvon alapuolella. Alhaisinta ilmaantuvuus on Etelä-Karjalassa ja Ahvenanmaalla.

Kaikkiaan Suomessa on todettu nyt lähes 46 000 koronatartuntaa.

Jyväskylän koronatartuntojen taustalla ei ole virusmuunnos. Kaupunki sai lopulliset laboratoriotulokset tänään. Sama tulos saatiin eilen pikanäytteistä. Uusia tartuntoja kaupungissa on tänään ilmennyt 13.

Jyväskylässä saatiin lopulliset tulokset virusmuunnoksesta

Jyväskylän koronatartuntojen taustalla ei ole virusmuunnos, kertoo kaupunki tiedotteessa.

Kaupunki sai lopulliset laboratoriotulokset tänään. Sama tulos saatiin jo eilen pikanäytteistä.

Baarista liikkeelle lähteneiden tartuntojen sekä lasten ja nuorten harrastuksissa levinneiden ja kouluihin siirtyneiden tartuntojen aiheuttamissa karanteeneissa on tällä haavaa yli 1 400 ihmistä.

Sen sijaan kuntosalilta toissa viikolla liikkeelle lähtenyttä tartuntaketjua seuranneet karanteenit ovat jo pääosin ohi.

Viikonloppuna Jyväskylä totesi olevansa koronan leviämisvaiheessa. Tämä viikko on kaupungin mukaan alkanut kuitenkin kohtuullisen rauhallisesti. Eilen tartuntoja todettiin Jyväskylässä 19. Tänään uusia tartuntoja on tullut ilmi 13.

Super haluaa vanhustenhoitoon tehokkaammat kasvosuojaimet

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii vanhustenhoitoon tehokkaampia kasvomaskeja ja muita suojavarusteita.

Vanhustenhoidossa käytettävän kasvomaskin tulisi Paavolan mukaan olla vähintään FFP2-standardia, jotta hoitotyötä voidaan tehdä turvallisesti.

– Kirurginen maski ei suojaa käyttäjäänsä ja myös sen suoja käyttäjän lähellä oleviin ihmisiin on liian heikko. Vanhusten hoivapaikoissa työskennellään jatkuvasti keskellä tartuntariskiä ja tartunnat koituvat suurella todennäköisyydellä asukkaiden kohtaloksi, Paavola sanoo tiedotteessa.

Super viittaa tiedotteessaan Helsingin Sanomien artikkeliin , jossa Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen piti perusteltuna käyttää FFP2-maskia vanhusten palvelutaloissa, hoitokodeissa ja sairaaloissa.

Superin jäsenet: Suojavarustuksessa puutteita

Superiin on tullut jäseniltä lukuisia yhteydenottoja puutteellisista suojavarusteista, liitto kertoo tiedotteessaan. Jäsenten mukaan kasvomaskeja ei esimerkiksi saa vaihtaa riittävän usein, ne eivät ole riittävän tehokkaita tai käytettävät suojatakit eivät ole hihallisia.

Liiton tietoon on tullut myös tapauksia, joissa koronapotilaiden hoitajat ovat joutuneet käyttämään kirurgisia maskeja eivätkä ole saaneet käyttää FFP2-standardoituja maskeja.

Riittämättömien suojavarusteiden syyksi kerrotaan Superin mukaan usein rahapula tai varusteiden saantiongelmat. Paavola ei kuitenkaan pidä näitä riittävinä syinä.

Vuoden 2020 loppuun mennessä koronaan oli Superin mukaan sairastunut lähes 1 500 lähi- ja perushoitajaa.

Työterveyslaitos: Suomessa ei syytä FFP-luokan suojainten laajempaan käyttöön

Suomessa ei ole syytä FFP-luokan suojainten laajempaan käyttöön, vaan arjen käyttöön riittää suu-nenäsuojain eli niin sanottu kirurginen maski, sanoo Työterveyslaitos.

FFP2-luokan hengityksensuojaimet tulee Työterveyslaitoksen mukaan varata henkilöille, jotka työssään tarvitsevat tehokasta suojausta. Heitä ovat muun muassa terveydenhuollon ammattilaiset.

Terveydenhuollon asiantuntijoiden mukaan koronavirus tarttuu ennen kaikkea lähietäisyydellä pisaratartuntana. Tärkeimmät tartunnan torjuntakeinot ovat turvavälit, käsien pesu ja yskimishygienia, Työterveyslaitos muistuttaa.

Oikein käytettynä kirurginen maski vähentää pisaratartunnan leviämisen riskiä.

THL suosittelee lyhytaikaisen kansainvälisen opiskelijavaihdon keskeyttämistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että oppilaitosten tulisi tilapäisesti keskeyttää lyhytaikainen opiskelijavaihto ulkomailta Suomeen ja Suomesta ulkomaille.

Suositus koskee vain uusia, tästä lähtien alkavia opiskelijavaihtoja.

Lyhytaikaista opiskelijavaihtoa ovat esimerkiksi viikkoja kestävät intensiivikurssit, kieli- ja kulttuurivaihdot sekä muut lukukautta lyhyemmät vaihtojaksot.

THL:n mukaan kurssit järjestetään pääasiassa etäopetuksena, joten lyhyet opiskelijavaihdot keskittyvät lähinnä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tämä lisää koronatartuntojen leviämisriskiä, toteaa johtaja Mika Salminen THL:stä tiedotteessa.

Ulkoministeriö tiukentaa matkustussuosituksia

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan ja Portugaliin THL:n suosituksen mukaisesti. Jo aiemmin ministeriö on suositellut välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan.

Suosituksen tavoitteena on estää muuntuneen koronaviruksen leviämistä Suomeen.

Muiden maiden osalta ulkoministeriön maailmanlaajuinen yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena tähän suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Koronasuositukset jatkuvat helmikuun ajan samanlaisina Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla

Voimassa olevat koronasuositukset jatkuvat Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla helmikuun ajan.

Varsinais-Suomessa viruksen ilmaantuvuus on tällä hetkellä noin 116 tapausta 100 000:ta asukasta kohden kahden viikon aikana, mikä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ohella maan korkeimpia. Koronakoordinaatioryhmä jatkaa nykyisiä suosituksia alueella 28. helmikuuta asti.

– Varsinais-Suomen koronatapausten määrä nousee, ja testeissä ilmenee jopa yli 60 tapausta päivässä. Toivottua laskutrendiä ei ole tullut, vaan tilanne on jäänyt jumittamaan, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala tiedotteessa.

Pirkanmaalla alueellinen pandemiaohjausryhmä on päättänyt jatkaa voimassa olevia suosituksia 1. maaliskuuta asti, koska koronatilanne ei ole ratkaisevasti parantunut. Sairaanhoitopiirin tiedotteessa alueen koronatilannetta kuvataan epävakaaksi. Ilmaantuvuusluku Pirkanmaalla on 46.