Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pfizer/Biontechin koronarokoteampulleista saa jopa seitsemän rokoteannosta, annosteluohjetta ei olla muuttamassa

Suomeen on tulevien kolmen viikon aikana tulossa noin 170 000 annosta Pfizerin ja Biontechin rokotetta. AFP / LEHTIKUVA

Hannu Aaltonen / STT

Jotta tällä hetkellä käytössä olevat koronarokotteet saataisiin riittämään mahdollisimman monille, halutaan koronarokoteampullit tiristää mahdollisimman tyhjiksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi jo joulukuun lopussa ohjeen, jonka mukaan Pfizer - ja Biontech -yhtiöiden rokoteampullista eli -pullosta voidaan ottaa alun perin ilmoitetun viiden annoksen sijasta kuusi annosta, jos sisältö riittää kokonaisiin annoksiin.

Nyt julkisuuteen on levinnyt tieto, että ampullista voisi oikeilla välineillä ja oikealla tekniikalla saada jopa seitsemän annosta. THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan tämä pitää paikkansa, mutta vain joissain tapauksissa.

– Seitsemän annosta ei välttämättä onnistu kaikilla välineillä, joita on käytössä. Se vaatii usein paljon pienemmän ruiskun kuin mitä normaalisti on käytössä ja erityisiä kuolleen tilavuuden neuloja, jotta ruiskuun jäävä hukka saadaan mahdollisimman pieneksi, Kontio sanoo.

Kontion mukaan hukkaa pystytään tässäkin tapauksessa ajan myötä vähentämään oikealla tekniikalla ja välineillä.

Kaikissa rokoteampulleissa on ylimääräistä, jotta luvatut annokset saadaan varmasti otettua erilaisilla käytössä olevilla välineillä.

Kuudella annoksella eteenpäin

Suomeen on tulevien kolmen viikon aikana tulossa noin 170 000 annosta Pfizer/Biontechin rokotetta. Annosmäärä on laskettu sen perusteella, että jokaisesta rokoteampullista otetaan kuusi annosta.

AstraZenecan rokotetta on luvassa ensi viikolla kymmenen annoksen ampulleissa 20 000–25 000 annosta. AstraZenecan tapauksessa rokote on käyttövalmis, joten mahdollisuutta lisäannosten saamiseen ei juuri ole.

Kontion mukaan koronarokotteiden vähäinen saatavuus on saanut aikaan säästötalkoot, joista aikaisemmin ei rokotuksissa juuri tiedetty.

– Monet rokotteet ovat yksittäispakattuja, eli silloin tällaista mahdollisuutta lisäannoksiin ei edes ole. Yksi rokoteannos on valmiiksi annosteltuna ruiskuun. Tällaisia rokotteita ovat esimerkiksi influenssarokotteet, Kontio selvittää.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut