Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi loukkasi lasten oikeuksia käännyttäessään sateenkaariperheen takaisin Venäjälle

Suomi on loukannut YK:n lapsen oikeuksien yleissopimusta, ulkoministeriö tiedottaa. Tapaus koskee samaa sukupuolta olleen perheen käännytystä Venäjälle kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Perhe palasi Venäjälle vapaaehtoisen paluun keinoin elokuussa 2017. Perheen lapsi toimi asiassa valittajana.

Päätöksessä katsottiin, että Suomen viranomaiset eivät ole huomioineet muun muassa valittajan nuorta ikää ja sitä, että hän joutuu kiusaamisen ja stigmatisaation kohteeksi Venäjällä.

Komitea katsoi päätöksessään, että Suomi on rikkonut kolmea lapsen oikeuksien sopimuksen artiklaa, jotka koskevat muun muassa pakolaislasten suojelua ja lasten suojelua kaikelta väkivallalta.

– Erityisen merkittävän ratkaisusta tekee se, että komitean mukaan jatkuva kiusaaminen ja stigma, joista lapsi Venäjällä sateenkaariperheen lapsena kärsi, aiheuttavat itsessään sellaista peruuttamatonta vahinkoa lapselle, jonka vuoksi suomalaisten viranomaisten ei olisi tullut palauttaa perhettä Venäjälle, Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä sanoo yhdistyksen tiedotteessa.

Sateenkaariperheet oli mukana auttamassa perhettä kantelemaan päätöksestä YK:n komitealle.

Päätöksen mukaan Suomen valtion on hyvitettävä loukkaus ja maksettava riittävä korvaus valittajalle. Lisäksi valtiolla on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin, jotta muun muassa vastaavia loukkauksia ennaltaehkäistään tulevaisuudessa.

YK:n lapsen oikeuksien komitea antoi ratkaisun 4. helmikuuta.