Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Stockmannin saneerausohjelma hyväksytty – tavaratalot jatkavat, mutta kiinteistöt myydään

Stockmannilla on saneerausvelkaa yhteensä yli 740 miljoonaa euroa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Nina Törnudd, Antti Autio / STT

Helsingin käräjäoikeus vahvisti tiistaina Stockmannin yrityssaneerausohjelman. Ohjelman mukaan Stockmannin tavarataloliiketoiminta jatkuu, mutta yhtiö myy tavaratalokiinteistönsä Helsingissä, Tallinnassa ja Riiassa. Muotiketju Lindex jatkaa osana konsernia.

Ohjelma sai vahvan tuen suurimmilta velkojilta ja osakkeenomistajilta. Stockmannilla on saneerausvelkaa yhteensä yli 740 miljoonaa euroa. Ohjelman kesto on kahdeksan vuotta, ja sitä valvoo asianajaja Jyrki Tähtinen.

Ohjelman mukaan vakuudettomia saneerausvelkoja leikataan 20 prosenttia ja lopulle on laadittu maksuohjelma. Leikattu osuus voidaan vaihtaa yhtiön B-osakkeiksi.

Stockmannin A- ja B-osakesarjat yhdistetään. Äänivaltaisempien A-osakkeiden yhdistäminen B-osakesarjaan merkitsee sitä, että ruotsinkielisten säätiöiden valta-asema Stockmannissa murenee. Suurimpien ruotsinkielisten säätiöiden ja sijoitusyhtiöiden osuus äänivallasta on ollut yli 70 prosenttia.

Suurimmat omistajat Föreningen Konstsamfundet -ryhmä ja Föreningen Konstsamfundet r.f. omistavat Stockmannista yhteensä 26 prosenttia, mutta niiden äänivalta on yli 40 prosenttia. Muita äänivallaltaan suuria omistajia ovat muun muassa Hartwall Capital ja Svenska Litteratursällskapet.

Yhtiö ja selvittäjä uskovat, että Stockmann onnistuu kääntämään kurssinsa.

– Saneerausohjelmaa ja päivitettyä strategiaamme systemaattisesti noudattamalla pääsemme näkemyksemme mukaan kaikkien osapuolten kannalta parhaimpaan lopputulokseen ja saamme käännettyä yhtiön liiketoiminnan jälleen kannattavaksi. Tavoitteemme on varmistaa ikonisen Stockmannin tulevaisuus edelläkävijänä muodin, kodin ja kauneuden saralla, sanoi toimitusjohtaja Jari Latvanen tiedotteessa.

Korona ja etätyö puraisivat kipeästi

Stockmann oli vaikeuksissa jo ennen kuin vuosi sitten silmille räjähtänyt koronapandemia tyhjensi keskustat ja kivijalkakaupat. Yhtiö myöhästyi pahasti verkkokaupan kehittämisessä ja teki virheitä, muun muassa myydessään asiakkaita vetävät Herkku-kauppansa S-ryhmälle .

Hakemus saneerausmenettelystä tehtiin viime vuoden huhtikuussa. Yhtiö oli sitä ennen antanut tulosvaroituksen koronan vaikutuksista.

Tavarataloissa on viime vuosina keskitytty muotiin, kosmetiikkaan ja kodin tarvikkeisiin. Koronavuonna monet Stockmannin kohdeasiakaskuntaan kuuluvat jäivät koteihinsa tekemään etätyötä verkkarit ja villasukat jalassa, ja muotivaatteiden myynti laski selvästi.

Koko alalla muotivaatteiden myynnistä hupeni lähes 18 prosenttia viime vuonna, kertoi Muoti- ja urheilukaupan yhdistys viime kuussa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut