Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto paljasti hintakartellin isännöintialalla – vaatii yhteensä 22 miljoonan seuraamusmaksuja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää, että markkinaoikeus määrää yhteensä 22 miljoonan euron seuraamusmaksut kuudelle isännöintialan yritykselle ja Suomen Isännöintiliitolle hintakartellista.

KKV:n mukaan yritykset ja Isännöintiliitto sopivat vuosina 2014–2017 keskenään isännöintipalvelujen hinnoista ja pyrkivät korottamaan valtakunnallisesti isännöintitoimialan hintatasoa.

Hinnoista sopiminen kilpailijoiden kesken ja hintasuositusten antaminen ovat erittäin vakavia kilpailunrajoituksia, joiden ainoa tarkoitus on nostaa keinotekoisesti hintoja asiakkaiden vahingoksi, KKV toteaa. Sen mukaan toiminta on ollut omiaan vaikuttamaan isännöintialan hintatasoon koko Suomessa.

Hintojen korottamisesta ja hinnoittelun yhtenäistämisestä viestittiin jäsenyrityksille ja koko isännöintialalle aktiivisesti kyseisinä vuosina. Hintasuosituksia annettiin esimerkiksi tiedottein, tapahtumissa ja Isännöintiliiton verkkosivuilla. Tavoite erikseen veloitettavien lisäpalveluiden osuuden kasvattamisesta isännöintialan hinnoittelussa kirjattiin myös Isännöintiliiton strategiaan.

Kartellista epäillyistä yrityksistä REIM Group ja REIM Hämeenlinna kuuluvat samaan konserniin. Realia Services ja Colliers International Finland Group ovat keskenään samaa yritysrypästä, samoin Oulun kiinteistötieto ja Suomen Kiinteistöhallinta keskenään.

"Viime kädessä maksajina taloyhtiöiden asukkaat"

Hintakartelli tarkoittaa järjestelyä, jossa alan yritykset sopivat keskenään myytävien tuotteiden hinnoista samalla tuotanto- tai jakeluportaalla. Myyntikartellien lisäksi yritykset voivat muodostaa ostokartelleja, jolloin ne ostavat esimerkiksi välituotteita ennalta sovituin hinnoin.

Kartellien epäillään johtavan siihen, että kuluttajat tai yritykset joutuvat maksamaan kalliimman hinnan huonommasta laadusta.

Hinnoista sopiminen kilpailijoiden kesken ja hintasuositusten antaminen ovat erittäin vakavia kilpailunrajoituksia, joiden ainoa tarkoitus on nostaa keinotekoisesti hintoja asiakkaiden vahingoksi, KKV toteaa. Sen mukaan toiminta on ollut omiaan vaikuttamaan isännöintialan hintatasoon koko Suomessa.

KKV alkoi selvittää asiaa vuonna 2017. Se teki tuolloin tarkastuksia isännöintiyritysten ja Isännöintiliiton toimitiloissa. Näyttö hintakartellista perustuu osin näillä tarkastuksilla kerättyyn asiakirjanäyttöön ja osin Isännöintiliiton julkiseen viestintään.

– Esityksemme mukaan kyse on pitkään kestäneestä, järjestelmällisestä kartellitoiminnasta, KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo toteaa.

Hänen mukaansa esityksen kohteena olevat yritykset ovat tehneet yhteistyötä suunnitelmallisesti nostaakseen hintojaan ja vaikuttaakseen koko toimialan hintatasoon. Isännöintialalla korkeampien hintojen maksajina ovat viime kädessä taloyhtiöiden asukkaat.

Seuraamusmaksuja esitetään seuraaville yrityksille:

Realia Services Oy ja Colliers International Finland Group Oy (esitetty maksu 4 500 387 euroa)

Isännöinti Ilkka Saarinen Oy (esitetty maksu 220 371 euroa)

OP Koti Kainuu Oy (esitetty maksu: 302 075 euroa)

Oulun kiinteistötieto Oy ja Suomen Kiinteistöhallinta Oy (esitetty maksu 1 693 950 euroa)

Realia Services Oy, Realia Group Oy ja Realia Holding Oy (esitetty maksu 13  887 627 euroa)

REIM Group Oy Ltd ja REIM Hämeenlinna Oy (esitetty maksu 1 300 285 euroa)

Suomen Isännöintiliitto ry (esitetty maksu 73 106 euroa)