Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoli joukkotartunnoista varjostaa kiinalaisen uudenvuoden juhlintaa ja matkustussesonkia – Kiinassa yritykset yrittävät pitää ihmiset kodeissaan kannustimin

Tänään vietetään kiinalaista uuttavuotta ja toivotetaan härän vuosi alkavaksi. Miljoonat matkaavat Kiinassa joka vuosi kotikonnuillensa kuun kiertoon pohjautuvaa kiinalaista uuttavuotta juhlistamaan. Juhlapyhien matkustusjakso alkoi tällä kertaa tammikuun lopulla ja päättyy maaliskuun alkupuolella.

Tänä vuonna uudenvuoden eli kevätjuhlan matkustussesonkia on kuitenkin varjostanut huoli joukkotartunnoista. Pelkoja pohjustavat edellisvuoden kokemukset, sillä viimevuotisen uudenvuoden joukkovaelluksen on uskottu edesauttaneen koronaviruksen leviämistä.

Suomessa 14 vuotta asunut, Kiinan pääkaupungista Pekingistä kotoisin oleva Na Ma kertoo kiinalaisen uudenvuoden olevan kaikista juhlista se, minkä kohdalla kotiin matkustaminen viimeisenä jätettäisiin Kiinassa väliin.

Ma kertoo kuitenkin monien jättäneen lähtemättä kotiseudulleen esimerkiksi karanteenien pelossa. Matkan peruuntumiseen suhtautuminen vaihtelee Man mukaan perhekohtaisesti.

– Osa vanhemmista ei voi hyväksyä tai heille voi olla hyvin vaikea hyväksyä sitä, etteivät heidän lapsensa tule takaisin. Mutta jotkut vanhemmat ovat ymmärtäväisiä, hän sanoo.

Tammikuiset tartunnat herättivät pelkoa Kiinassa

Virustapausten määrä osoitti Kiinassa kasvun merkkejä taas tammikuussa. Suomen Pekingin-suurlähetystöstä kerrotaan, että tunnelma Kiinassa oli tuolloin hyvin pelokas ja torjuntatoimet palasivat katukuvaan pikavauhtia.

Suurlähetystön lehdistösihteeri Jyri Lintunen ja kielenkääntäjä Janna Lipiäinen kertovat STT:lle sähköpostilla, että uusia tapauksia oli tammikuussa enimmillään satakunta päivässä. Viime sunnuntaina valtion mediassa kuitenkin ilmoitettiin, että Kiinassa ei ollut enää tavattu paikallisesti tarttuneita tapauksia.

– Vaikka tämä ei aiheuttanut muutoksia epidemiantorjuntakeinoihin, ilmapiiri on nyt selvästi rauhoittunut, suurlähetystöstä kommentoidaan.

Ne jotka asuvat valmiiksi lähellä sukulaisiaan, valmistelevat uudenvuoden viettoa tavalliseen tapaan mahdollisuuksien puitteissa. Moni myös matkaa pandemiasta ja hallinnon asettamista rajoituksista huolimatta kotiseudulleen. Suurlähetystön mukaan matkustusmäärät ovat kuitenkin alhaisia viime vuosiin verrattuna.

Tavallisena vuonna matkustuskautena tehdään Britannian yleisradioyhtiö BBC :n mukaan noin kolme miljardia matkaa. Viime vuonna koronaviruksen vuoksi asetetut rajoitukset leikkasivat matkojen määrän alle puoleen tavallisesta.

Viranomaiset eivät vielä vuosi sitten olleet myöntäneet viruksen levinneen Wuhanin ulkopuolelle. Uutiskanava CNN :n mukaan Wuhan asetettiin vuosi sitten koronasulkuun kaksi päivää ennen uuttavuotta, mutta miljoonat olivat jo ehtineet matkustaa kaupungin ulkopuolelle ennen rajoitustoimia.

Matkustamista ei kielletty, mutta vaikeutettiin

Man mukaan jotkut yritykset tarjoavat työntekijöilleen erillisiä palkkioita, jos he eivät lähde perheidensä vaan pysyvät siinä kaupungissa, jossa tekevät työtä. Työntekijöiden päätettäväksi jää, tarttuvatko he näihin kannustimiin.

– Yritys ei halua menettää pandemiatilanteen vuoksi yhtään työntekijää kiinalaisen uudenvuoden jälkeen, joten he antavat jonkinlaisen palkkion, Ma sanoo.

Hongkongilaislehti South China Morning Postin mukaan ihmisille on tarjottu Kiinassa kannustimina paitsi rahaa, myös muun muassa elokuvateatterilippuja ja muita etuseteleitä.

Kiinan keskushallinto suositteli kevätjuhlamatkustamisesta pidättäytymistä jo tammikuussa. Matkustusta ei ole yksiselitteisesti kielletty muilta kuin valtion työntekijöiltä ja niiltä kaupungeilta, joissa on ollut tartuntaryppäitä. Ehdottoman kieltämisen sijaan matkustaminen tehtiin suurlähetystön mukaan vaikeaksi vaatimalla useita koronatestejä ja karanteeneja.

Matkaan lähtevillä tulee olla negatiivinen koronatestitulos lähtöä edeltävien seitsemän päivän ajalta. Lisäksi heidän tulee olla saavuttuaan 14 päivän ajan niin sanotussa kotitarkkailussa.

BBC:n mukaan kotitarkkailujakson aikana ihmiset voivat poistua kotoa, mutta heidän tulee muun muassa tarkkailla ruumiinlämpöään päivittäin ja käydä koronatestissä seitsemän päivän välein.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat kritisoineet toimien tekevän matkustamisesta joko liian epäkäytännöllistä tai hintavaa. Myös tarkkailujaksojen pituutta uudenvuoden loman kokonaispituuteen nähden on pidetty kohtuuttomana.

Monien lomat eivät riitä eristysjaksoihin

Helsingin yliopiston Aasian tutkimuksen yliopiston lehtorin Tiina Airaksisen mukaan kiinalainen uusivuosi on melkeinpä ainoa aika, jolloin Kiinassa saa pitää virallisesti lomaa. Kevätjuhlan aikaisten lomien pituudet vaihtelevat hänen mukaansa yleensä viikosta pariin.

– Luulen, että tuo alkaa olla jo niillä rajoilla, että eivät välttämättä pysty lähtemään ollenkaan, Airaksinen kommentoi kotitarkkailujaksojen pituutta.

Myös suurlähetystöstä arvioidaan, etteivät monien lomapäivät riittäisi karanteeneihin sekä kotopuolessa että sieltä palattuaan. Oman riskinsä tuo mahdollinen joutuminen karanteenikeskukseen esimerkiksi kuumeilun vuoksi.

– Karanteenikeskuksessa vietetty aika on omakustanteista ja voi käydä pienipalkkaisille kalliiksi.

Pettyneimpiä ovat suurlähetystön mukaan olleet niin sanotut siirtotyöläiset, jotka kokivat osan epidemiatorjuntatoimista kohdistuvan kohtuuttoman paljon juuri heihin. Koronatestit esimerkiksi rasittavat matkabudjettia erityisesti siirtotyöläisten keskuudessa.

Suurlähetystön mukaan keskushallinto on kuitenkin periaatteessa viestinyt hyväksyvänsä kevätjuhlamatkailun. Kunhan vain viruksen torjumiseen tarkoitetuista toimista pidetään huolta. Hallinnon kerrotaan jopa luvanneen valtion tukea liikennöitsijöille, jotta ne eivät peruuttaisi matkustuksen vähäisyyden vuoksi kaikkia vuorojaan pienemmille paikkakunnille.

Kiinalaiset ovat edelleen erittäin varovaisia

Suurlähetystöstä painotetaan uudenvuoden olevan joskus ainoa kerta vuodessa, jolloin perheet tapaavat toisiaan.

– Toisaalta myös epidemiantorjuntatoimet hyväksytään laajasti; Kiinassa kovatkin keinot viruksen tukahduttamiseksi nähdään yleisesti oikeutettuina kansalaisten terveyden suojaamiseksi.

Suomessa kevätjuhla-ajan viettävä Ma kokee ihmisten olevan Kiinassa juhlapyhien vuoksi erittäin iloisia, erityisesti edellisen vaikean vuoden jälkeen. Hän uskoo ihmisten olevan kuitenkin Kiinassa uudestavuodesta huolimatta edelleen erittäin varovaisia.

Man omat vanhemmat asuvat Pekingissä. Viime vuonna he eivät nähneet sukulaisiaan lainkaan uudenvuoden aikoihin. Perinteisesti hänen vanhempansa kokoontuvat yhteen syömään ystäviensä ja sukulaistensa kanssa. Tänä vuonna yhteinen ateria päätettiin kuitenkin jättää väliin, ja sen sijaan järjestettiin pieni tapaaminen ulkosalla, jotta lahjat saatiin vaihdettua.

Ma itse vierailee uutenavuotena ystäviensä luona, ja he tekevät yhdessä perinteisiä kiinalaisia ruokia.

Sosiaalisessa mediassa kiinalaisyleisölle kohdistettuja videoita julkaisevaa Mata pyydettiin tänä vuonna myös osallistumaan Helsingin virtuaaliseen kiinalaisen uudenvuoden tapahtumaan, johon hän teki lyhyen videon.

Tulevaa härän vuotta Ma odottaa toiveikkaana. Härkää tarkoittava sana nimittäin äännetään kiinaksi samalla lailla kuin sana, jolla voidaan puhutussa kiinan kielessä vaikkapa kehua toista ihmistä, joka on tehnyt suuria asioita.

– Kun ajattelemme tätä vuotta, odotamme vuoden voivan olla paljon parempi kuin edellisvuosi oli, ehkä se voi olla jopa paras, hän sanoo naurahtaen.