Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

”Perheeksi voi tulla hyvin monella tapaa” – Laura Roinisen kirja kertoo perheiden monimuotoisuudesta ja tarjoaa vertaistukea

Tietokirja: Perhe parrasvaloissa -kirja esittelee erilaisia perheitä moniäänisesti – "Tärkein tehtäväni on antaa näille perheille ääni, jotta he voivat tuoda vertaistukea toisille"

- Perhe-elämän ihanista puolista puhutaan aika vähän. Lapsiperhe-elämä ei ole vain korvatulehduskierrettä ja jauhelihan ostamista. Se on myös palkitsevaa, monimuotoisista perheistä kirjan kirjoittanut ja kahden kouluikäisen lapsen äiti Laura Roininen sanoo. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Vaikka perhe on arkinen aihe ja helppo keskustelun avaus, siihen voi liittyä monenlaisia, kipeitäkin tarinoita taustalle.

Näin sanoo lohjalainen Laura Roininen, jonka kirja Perhe parrasvaloissa on juuri ilmestynyt Avain-kustantamon kustantamana. Ajankohtainen ja yhteiskunnallinen kirja esittelee erilaisia perheitä: esimerkiksi leskiperheen, uusperheen ja tahattomasti lapsettoman perheen.

Kirjaprojekti alkoi oikeastaan sattumalta. Roininen on vuodesta 2005 saakka työskennellyt Länsi-Uusimaa-lehdessä toimittajana. Tällä hetkellä hän on työkierrossa Sunnuntaisuomalaisessa.

Pari vuotta sitten Roininen oli kuitenkin opintovapaalla. Hän opiskeli muun muassa kirjoittamista Jyväskylän avoimessa yliopistossa.

Kirjoittamisen opintoihin kuului tietokirjoittamisen kurssi, jossa tehtävänä oli ideoida aihe omaan tietokirjaan. Roininen valitsi aiheeksi monimuotoiset perheet.

Opettaja Anne Mari Rautiainen antoi hyvää palautetta ja kannusti edistämään kirjaa. Roininen haki WSOY:n kirjallisuussäätiön apurahaa ja sai sen.

– Se oli lopullinen sysäys kirjalle.

Kirjaansa varten Roininen on haastatellut kymmentä erilaista perhettä. Kirjassa hän kertoo heidän tarinansa ja antaa lisäksi tiiviisti tietoa aihepiireistä.

Haastateltavat Roininen löysi Monimuotoiset perheet -verkoston avulla. Verkostoon kuuluu kymmenen yhdistystä.

Roinisen tarkoitus oli käydä jokaisen haastateltavansa luona, mutta korona hankaloitti asiaa viime keväänä ja lopulta osa haastatteluista oli hoidettava puhelimitse. Kirjailija kertoo kuitenkin lisäksi viestitelleensä perheiden kanssa ahkerasti.

– Vaikka olen tehnyt pitkään toimittajan töitä ja haastatellut paljon erilaisia ihmisiä, oli tunne ihan erilainen, kun olin haastattelemassa kirjaa varten. Jännitti.

Jotain yhteistä lehti- ja kirjahaastatteluilla kuitenkin oli: Roininen nautti nytkin kohtaamisista.

– Oli ihana tavata perheitä ja kuulla heidän tarinansa. Se oli parasta kirjan tekemisessä.

Roininen kokeekin toimivansa perheiden äänitorvena.

– Tärkein tehtäväni on antaa näille perheille ääni, jotta he voivat tuoda vertaistukea toisille. Yleensä samaa kieltä puhuu parhaiten vertainen.

Vertaistuen lisäksi Roininen pitää tärkeänä sitä, että voi kirjansa avulla tuoda moniäänisyyttä yhteiskunnassa käytävään perhekeskusteluun.

– Nyky-Suomi on muuta kuin ydinperhe. Julkisuudessa puhutaan enimmäkseen ydinperheestä, vaikka joka kolmas perhe on jotain muuta.

– Perheeksi voi tulla hyvin monella tavalla, eikä esimerkiksi lasten saaminen tai puolison löytäminen ole aina itsestä ja omasta halusta kiinni, Roininen muistuttaa. – Lapsia ei tehdä vaan saadaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut