Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dokumenttielokuva valmisteilla vuonna 1918 vangituista ja valtiorikosoikeuteen joutuneista lapsista – tekijät toivovat yhteydenottoa perheenjäseniltä

Suomessa on valmisteilla dokumenttielokuva alle 15-vuotiaista lapsista, jotka vuoden 1918 sisällissodan aikana ja sen päätyttyä vangittiin ja vietiin valtiorikosoikeuteen. Elokuvan tekijät toivovat yhteydenottoa näiden perheenjäseniltä.

Valtiorikosoikeuteen joutui yli sata alle 15-vuotiaana punakaartiin liittynyttä, siihen pakotettua tai pakolaisina mukaan joutunutta lasta. Heistä 60 prosenttia vapautettiin, mutta vajaat 30 prosenttia sai ehdollisia vankeus- tai kuritushuonetuomioita.

Useimmiten lapsia syytettiin avunannosta valtiopetokseen, joitakin jopa valtio- ja maanpetoksesta.

Punakaartiin lapset olivat usein liittyneet nälän takia.

Dokumenttielokuvan käsikirjoittajat ovat elokuvaohjaaja, taiteen tohtori Timo Korhonen ja valtiotieteen maisteri, tietokirjailija Tuulikki Pekkalainen, jonka aihetta koskeva väitöskirja on viimeistelyvaiheessa.

Lapset kuulusteltiin saman kaavan mukaan kuin aikuiset

Sukulaisten avulla elokuvan tekijät haluavat selvittää, miten vankeusaika ja tuomio vaikuttivat ihmiseen ja hänen elämänkohtaloonsa sekä seuraaviin sukupolviin. Tietoja kaivataan muun muassa siitä, oliko vankeudesta vaiettava koko elämän ajan.

Useimmiten lapsen saaman tuomion perusteena oli aseen hallussapito. Usein lapsi ei ollut ampunut aseella laukaustakaan eikä osallistunut taisteluun. Kahdenkymmenen lapsen asiakirjoissa ehdotetaan teloitusta, joita ei kuitenkaan pantu täytäntöön.

Lapset kuulusteltiin saman kaavan mukaan kuin aikuisetkin, vaikka osa lapsista ei osannut lukea tai kirjoittaa. Lapsilta kysyttiin kuulumista työväenyhdistykseen, paikkakunnan punakaartin perustamisajankohtaa ja sen toimihenkilöitä sekä sotaan osallistumista, aseenkantoa ja sitä, tietävätkö he asekätköistä.

Niitä, joita aihe koskettaa, pyydetään ottamaan yhteyttä Timo Korhoseen joko sähköpostilla timo.korhonen@illume.fi tai puhelimitse 0400 365 770.