Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden-Seelannin suurimman kaupungin pysäyttäneet koronatartunnat ovat viruksen brittimuunnosta

Uuden-Seelannin suurimman kaupungin pysäyttäneet koronatapaukset ovat maan ensimmäiset viruksen brittimuunnosta edustavat tartunnat.

Terveysministeriön mukaan kahden Aucklandissa havaitun tartunnan on varmistettu olevan alkujaan Britanniassa tavattua helpommin tarttuvaa virusmuunnosta. Tartuntatapauksilla ei ole ministeriön mukaan yhteyttä muihin saarivaltiossa havaittuihin koronatartuntoihin.

Ministeriön mukaan tulokset vahvistavat päätöstä ryhtyä nopeisiin ja jämäköihin toimiin lisätartuntojen estämiseksi.

Aucklandin tartuntaryppään kolmannen koronatapauksen osalta odotellaan vielä tarkempia tietoja. Kaikki tartunnan saaneet ovat saman perheen jäseniä.

Tartuntojen vuoksi pääministeri Jacinda Ardern määräsi Aucklandin kolmen päivän koronasulkuun, joka on maan ensimmäinen laaja eristystoimi lähes kuuteen kuukauteen.

Lähes kahden miljoonan asukkaan Aucklandissa asukkaille kerrottiin sunnuntaina, että heidän tulisi pysyä keskiyöstä lähtien kodeissaan. Lisäksi koulut ja ei-välttämättömät yritykset suljettiin.

Kaupunki on myös eristetty muusta maasta. Matkustaminen metropolialueelle tai sieltä pois on tiukasti rajoitettua kolmipäiväisen kolmostason sulun ajan.

Muuhun maahan lievempiä koronatoimia

Muu maa asetettiin puolestaan valmiustasoltaan kakkosluokkaan, jonka mukaan ihmisten tulee käyttää kasvomaskeja julkisessa liikenteessä ja yli sadan ihmisen julkiset kokoontumiset on kielletty.

– Tiedän, että ajattelemme kaikki näistä tapahtumista samoin: ei taas, Ardern sanoi ilmoittaessaan toimista sunnuntaina iltapäivästä.

Ardern kuitenkin muistutti kansalaisia siitä, että maa on ollut vastaavassa tilanteessa aiemminkin ja tietää tästä syystä, miten siitä selvitään yhteistuumin.

Terveysviranomaisten mukaan aucklandilaisperheen äiti ja tytär saivat positiiviset testitulokset lauantaina. Perheen isä sai oman positiivisen tuloksensa sunnuntaina.

Perheen äiti on töissä yhtiössä, joka tarjoaa pesula ja catering -palveluita kansainvälisille lennoille. Uuden-Seelannin kansallinen terveysjohtaja Ashley Bloomfield sanoi viranomaisten keskittyneen alkuunsa juuri perheen äidin työpaikkaan.

Hänen mukaansa on kuitenkin liian aikaista sulkea pois muita mahdollisia tartuntalähteitä. Bloomfieldin mukaan nainen ei ollut myöskään ollut työpaikallaan kahdeksaan päivään ennen positiivisen testituloksen saamista.

Vain 25 koronakuolemaa ja yli 2 000 tartuntaa

Auckland oli elokuussa kahden viikon ajan koronasulussa virustartuntojen vuoksi. Tartunnat yhdistettiin tuolloin henkilöön, joka käsitteli työkseen maahan tuotua pakastettua rahtia.

Kolme viikkoa sitten Aucklandissa havaittiin useita koronatartuntoja, joiden alkuperä saatiin jäljitettyä hotelliin, jossa ulkomailta tulleet ihmiset olivat olleet karanteenissa.

Uuden-Seelannin rajoitukset ovat olleet kuitenkin isolta osin varsin rentoja jo kuukausien ajan.

Saarivaltion koronatoimia ja pääministeri Ardernia on ylistetty laajalti maailmalla. Uusi-Seelanti sulki rajansa ja asetti tiukan viiden viikon mittaisen koronasulun viime vuoden maalis- ja huhtikuussa. Tämän jälkeen satunnaiset tartuntaryppäät on eristetty ripeästi.

Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan noin viiden miljoonan asukkaan Uudessa-Seelannissa on kirjattu vain 25 koronaan liittyvää kuolemaa ja 2 330 tartuntaa.

Hieman suuremmassa noin viiden ja puolen miljoonan asukkaan Suomessa oli esimerkiksi kirjattu perjantaihin mennessä 710 koronakuolemaa ja noin 49 600 koronatartuntaa. Luvut perustuvat Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurantaan.

Tarkkailusivusto Worldometerin mukaan Uudessa-Seelannissa on kirjattu miljoonaa asukasta kohden yhteensä 466 tartuntaa ja viisi kuolemaa.

Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat 9 073 ja 128. Määrällisesti eniten tartuntoja ja kuolemia on kirjattu Yhdysvalloissa. Miljoonaa asukasta kohden on Yhdysvalloissa kirjattu yhteensä reilut 85 000 tartuntaa ja noin 1 500 kuolemaa.