Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Perussa kansalaiset suuttuivat poliitikkojen saamista koronarokotuksista, jo kaksi ministeriä on eronnut

Israelin tavoitteena on rokottaa kaikki yli 16-vuotiaat maaliskuun loppuun mennessä. AFP / LEHTIKUVA

AFP / STT

Perussa kohu poliitikkojen jonon ohi saamista koronarokotuksista on johtanut jo toiseen ministerieroon.

Perun ulkoministeri Elizabeth Astete ilmoitti sunnuntaina paikallista aikaa jättävänsä tehtävänsä. Astete kertoi, että oli saanut ensimmäisen rokoteannoksen tammikuussa, vaikka rokotetta ei ole Perussa vielä yleisesti saatavilla. Ministeri sanoi tehneensä vakavan virheen ja sanoi, ettei ottaisi toista annosta.

Rokotuksista syntyi kohu viime viikolla, kun selvisi, että entinen presidentti Martin Vizcarra oli saanut kiinalaisen Sinopharmin rokotteen jo lokakuussa. Tämän seurauksena terveysministeri Pilar Mazzetti erosi tehtävästään.

Poliitikkojen rokotukset aiheuttivat Perussa laajaa suuttumusta, ja mediassa spekuloitiin sillä, kuinka moni poliitikko oli jo saanut rokotteen vaivihkaa. Moni ministeri kiirehtikin ilmoittamaan, ettei ollut vielä saanut rokotetta. Ulkoministeri Astete joutui kuitenkin myöntämään saaneensa rokotteen.

Oikeusministeri Zoraida Avalos käynnisti alustavan tutkimuksen Vizcarran ja muiden poliitikkojen rokotuksista.

Terveydenhuollon henkilökunnan rokotukset aloitettiin Perussa viikko sitten. Samassa yhteydessä 76-vuotias presidentti Francisco Sagasti otti rokotuksen julkisesti.

Vielä ei ole tiedossa, milloin kansalaisten laajempi rokottaminen alkaa. Perun hallitus on ilmoittanut kuitenkin tavoitteekseen, että 10 miljoonaa ihmistä on rokotettu heinäkuuhun mennessä.

32 miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 1,2 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 43 700 virukseen liittyvää kuolemaa. Kuolemantapausten määrä on 15:nneksi suurin maailmassa. Vaikean tautitilanteen takia Perun sairaalat ovat olleet viime kuukausina ylikuormitettuja.

Israelissa vertailtiin rokotettuja ja rokottamattomia

Israelissa Pfizerin ja Biontechin koronarokote on vähentänyt oireellisia koronatartuntoja rokotettujen keskuudessa 94 prosentilla, kertoo israelilaistutkimus.

Israelin suurin terveyspalvelujen tuottaja Clalit oli testannut 600 000 ihmistä, jotka olivat saaneet kaksi rokoteannosta, sekä 600 000 rokottamatonta ihmistä. Clalitin testaamat rokotetut olivat sellaisia, joilla oli kulunut vähintään viikko toisen annoksen saamisesta.

Rokotettujen keskuudessa oireellisia tartuntoja oli 94 prosenttia vähemmän ja vakavaa tautimuotoa 92 prosenttia vähemmän. Rokote vähensi tartuntoja tehokkaasti kaikissa ikäryhmissä.

Yhdeksän miljoonan asukkaan Israelissa jo 3,8 miljoonaa ihmistä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 2,4 miljoonaa on saanut molemmat annokset. Maan tavoitteena on rokottaa kaikki yli 16-vuotiaat maaliskuun loppuun mennessä. Israelia on pidetty tietynlaisena testilaboratoriona siinä, miten rokotteen antama laumasuoja toteutuu.

Tartuntamäärät ovat olleet Israelissa laskussa viime viikkoina. Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kuinka paljon siitä on rokotteiden ansiota, sillä tartunnat ovat kääntyneet laskuun useimmissa vakavan epidemiatilanteen maissa.

Israelissa on ollut voimassa tiukkoja rajoitustoimia, joita maa on nyt alkanut vähitellen purkaa.

Israelissa on pandemian aikana todettu yli 720 000 tartuntaa ja yli 5 300 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, joten väkilukuun nähden maan tautitilanne on ollut selvästi vakavampi kuin esimerkiksi Suomessa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut