Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Lukashenkan vihollinen numero yksi oikeuden edessä Valko-Venäjällä

Babaryka tuotiin oikeuden eteen Minskissä. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Venäjän kaasujätin Gazpromin omistaman Belgazprombank -pankin johtaja Viktar Babaryka oli viime kesänä varteenotettavin haastaja Valko-Venäjän itsevaltaiselle presidentille Aljaksandr Lukashenkalle. Niinpä presidentinvaalikilpaan ilmoittautunut pankinjohtaja vangittiin jo ennen ehdokkuutta syytettynä korruptiosta ja rahanpesusta.

Keskiviikkona, yli seitsemän kuukautta myöhemmin, Babaryka tuotiin vihdoin oikeuden eteen Minskissä. Pääsy kotiarestiin tyrmättiin suoralta kädeltä eikä oikeudenkäynnin lopputuloksesta ole Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Ryhor Nizhnikaun mukaan muutenkaan epäselvyyttä.

– Hän saa varmasti pitkän vankeustuomion, joka jatkuu yli seuraavien vaalien – milloin ne sitten pidetäänkin, Nizhnikau ennustaa.

Varmuuden vuoksi oikeudenkäynti järjestetään korkeimmassa oikeudessa, ettei valitusmahdollisuutta olisi. Babaryka on nimittäin Lukashenkan kannalta ehdottomasti maan vaarallisin mies: paitsi hyvin suosittu, Babaryka omaa hyvät yhteydet niin Venäjällle kuin Valko-Venäjän eliittiin.

– Hänellä on varmasti paljon tietoa eliitin jäsenistä Lukashenkan lähipiirissä ja heidän korruptiostaan, Nizhnikau arvelee.

Suosio ei ole hiipunut vankeudessa

Babaryka, 57, ei tunnu menettäneen telkien takana paloaan poliittiseen vaikuttamiseen.

– Pimeys, pahuus ja valhe eivät voi kestää ikuisesti. Aamunkoitto tulee ja valaisee Valko-Venäjän suuruutta, hän viestitti asianajajiensa välityksellä oikeudenkäynnin alla.

Nizhnikaun mukaan Babarykan voi jopa arvioida kasvaneen korkoa vankilassa. Ihmiset muualla yhteiskunnassa kun alkavat olla turhautuneita siihen, että vaikka he ovat sitkeästi uhrautuneet ja osoittaneet mieltään, niin luvattua muutosta ei ole tapahtunut.

– He kyselevät, mikä meni vikaan. Babarykan ei tarvitse vastata tähän kysymykseen, Nizhnikau kuvailee.

Lukashenkan hallintokoneiston sorto on nimittäin jatkunut, jos mahdollista entistä kovemmilla kierroksilla. Oikeudenkäyntiä edeltävänä päivänä Valko-Venäjän poliisi ratsasi laajasti toimittajien, ihmisoikeusjärjestöjen ja ammattiyhdistysaktiivien koteja ja toimistoja.

Nizhnikau ei usko, että suositun Babarykan kyseenalainen tuomiokaan saisi kansaa suuremmin kaduille.

– Ihmiset tajuavat, että se ei muuta mitään, mutta voi johtaa seurauksiin heille itselleen, tutkija sanoo.

Valkovenäläiset Lukashenkan panttivankeina

Huolimatta sorron jatkumisesta Lukashenka virittelee Nizhnikaun mukaan jo vuoropuhelun aloittamista uudelleen EU:n kanssa. Sitä pidetään jopa väistämättömänä, sillä Venäjän ja Valko-Venäjän näkökulmasta EU:lla on huonot kortit käsissään.

– EU nähdään sekä Minskissä että Moskovassa geopoliittisesti heikkona toimijana, tutkija tiivistää.

EU:ta voidaan painostaa dialogiin sekä Venäjän uhkan korostamisella että Valko-Venäjän kansalaisten tilanteella, Nizhnikau selvittää. Pakotteilla kun on rajansa, koska EU:n – toisin kuin Valko-Venäjän johdon – on vaikea katsoa sivusta tavallisten valkovenäläisten poliittisen ja humanitaarisen tilanteen vaikeutumista.

Nizhnikaun mukaan Lukashenkan hallinto voi puolestaan viestittää länteen, että ihmisiä voidaan vangita lisää ja "tilanne muuttuu yhä vain pahemmaksi niin kauan, kun meitä ei oteta huomioon".

- - - -

Lähteinä myös AFP, Belta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut