Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Eduskunnan puhemies antoi huomautuksen kansanedustaja Ano Turtiaiselle epäasiallisesta käytöksestä

Kansanedustaja Ano Turtiainen eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen / STT

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on antanut huomautuksen kansanedustaja Ano Turtiaiselle tämän toiminnasta eduskunnassa.

Vehviläisen mukaan Turtiainen on käyttäytynyt epäasiallisesti varapuhemies Juho Eerolaa (ps.) kohtaan viikko sitten täysistuntosalin läheisyydessä.

Vehviläinen kertoo keskustelleensa Turtiaisen kanssa ja ilmoittaneensa tälle, että tämän käyttäytyminen on kansanedustajilta perustuslaissa edellytetyn vakaan ja arvokkaan käytöksen vastaista ja erittäin moitittavaa.

Tapauksen taustalla on eduskunnan viikon takainen täysistunto, jossa puhetta johtanut Eerola oli muistuttanut maskitta esiintyneen Turtiaisen puheenvuoron jälkeen eduskunnassa voimassa olevasta kasvomaskisuosituksesta. Turtiainen on kertonut, että hänellä on terveydelliset syyt olla käyttämättä maskia. Hän on myös ilmaissut, ettei aio käyttää visiiriä.

Iltalehden mukaan miehet olivat myöhemmin kohdanneet eduskunnan käytävällä, jossa tuohtunut Turtiainen oli moittinut Eerolan maskihuomautusta voimasanojen saattelemana. Tämän jälkeen Turtiainen oli lehden mukaan uhkaillut Eerolaa käsi nyrkkiin puristettuna.

Eerola kertoi maanantaina STT:lle, ettei ole tekemässä asiasta rikosilmoitusta.

– Minulla on aika iso toleranssi sen suhteen, minkä milloinkin koen uhkaavana, Eerola sanoi.

"Huomautuksessa muotovirhe"

Turtiainen kommentoi puhemiehen huomautusta happamaan sävyyn Twitterissä .

– Sain juuri eduskunnassa puhemieheltä huomautuksen, koska en pyytänyt varapuhemieheltä anteeksi, joka oli kokenut olemukseni uhkaavaksi annettuani hänelle palautetta. Pitäisi muka pyydellä omaa olemassaoloani anteeksi. Tehtäväni on edustaa kansaa eikä pokkuroida puhemiehille, Turtiainen kirjoitti.

Myöhemmin Turtiainen esitti tiedotteessaan, että puhemiehen huomautuksessa oli muotovirhe, sillä hänen mukaansa velvollisuus esiintyä vakaasti ja arvokkaasti koskee kansanedustajan esiintymistä täysistunnossa. Turtiaisen ja Eerolan kohtaaminen tapahtui istuntosalin ulkopuolella.

– Lainkohta edellyttää, että nimenomaan eduskunnan istunnossa on esiinnyttävä toista henkilöä loukkaamatta. Mielestäni olen noudattanut tätä perustuslain vaatimusta ihan mallikkaasti, Turtiainen kirjoitti.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut