Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Facebook esti uutisten jaon Australiassa – ei ole varmaa, kärsivätkö asiasta enemmän mediatalot vai palvelu itse

Australian hallituksen ja Facebookin kiista on symboli laajemmalle keskustelulle somejättien asemasta ja säännöistä, arvioi sosiaalisen median tutkija, dosentti Janne Matikainen Helsingin yliopistosta.

Facebook esti uutissisällön jakamisen Australiassa torstaiaamusta paikallista aikaa. Lisäksi australialaisten tiedotusvälineiden juttujen jakaminen estettiin kaikilta Facebookin käyttäjiltä koko maailmassa. Syynä on Australiassa valmisteilla oleva laki, jossa velvoitetaan teknologiayrityksiä maksamaan uutisista.

Matikainen sanoo, että kun sosiaalisen median jätit perustettiin, ei ollut olemassa sääntöjä tai käytäntöjä, joissa niiden toimintaa olisi säädelty. Nyt pelisääntöjä etsitään vuosia myöhemmin.

– Teknologiayhtiöt ovat saaneet aiemmin touhuta melko vapaasti, mutta nyt niitä on alettu sääntelemään ja kovistelemaan.

Uutiskiistan lisäksi tämä on näkynyt esimerkiksi Facebookille ja muille alustoille esitetyissä vaatimuksissa rajoittaa disinformaation jakamista.

"Onko Facebook teknologia- vai mediayhtiö?"

Teknologiayhtiöt ovat vastustaneet Australian lakiesitystä ja pelänneet sen toimivan ennakkotapauksena, joka uhkaa yhtiöiden liiketoimintaa myös muissa maissa. Niin ikään palveluidensa rajoittamisella uhkaillut Google on jo päässyt sopuun australialaisten mediayhtiöiden kanssa.

Matikaisen mukaan kiista palautuu ennen kaikkea peruskysymykseen siitä, onko Facebookin kaltainen yritys teknologia- vai mediayhtiö.

– Uutisia on aiemmin jaettu vapaasti, mutta samalla kysymys on ollut, mistä mediatalot saavat leipänsä, jos niiden sisältö on netissä ilmaiseksi.

Facebook itse kommentoi asiaa sanomalla, että myös mediatalot hyötyvät symbioosista.

– Alustallamme on täysin erilainen suhde uutisiin. Googlen haku on erottamattomasti kytkeytynyt uutisiin, eivätkä julkaisijat vapaaehtoisesti tarjoa sisältöjään. Mutta samat julkaisijat valitsevat vapaasti jakaa uutisia Facebookissa, sillä ne myyvät sen kautta enemmän tilauksia, kasvattavat yleisöjään ja mainosvoittojaan, yhtiö perusteli tiedotteessaan.

Kumpi uutisten jakokiellosta lopulta sitten enemmän kärsii, Facebook vai mediatalot?

– Facebook voi kärsiä ehkä vähän enemmän, mutta se ei tarkoita sen tuhoa. Sen asema on hämmentävän vahva, koska ihmiset käyttävät sitä myös muuhun: ryhmiin ja tapahtumien järjestämiseen, Matikainen sanoo.

Mediataloista enemmän voivat kärsiä pienemmät julkaisut.

– Kyllä ihmiset löytävät uutiset myös ilman Facebookia. Pienemmille medioille Facebook voi tosin olla merkittävä jakokanava toisin kuin valtamedialle.

Huolta on herättänyt myös se, että ammattimaisten uutismedioiden estäminen edistää valeuutisten kukoistamista alustalla.

– Totta kai se riski on olemassa, että sisältö täyttyy jollain muulla, hän sanoo.