Poliisin ajokouluttaja ajoi vapaallaan ylinopeutta – oikeus hylkäsi sakkomääräyksen keskimääräistä paremman kuskin takia

Kokenut poliisi jäi kiinni ajettuaan vapaa-ajallaan ylinopeutta risteysalueella peltipoliisin kuvaan. Mies vetosi ajotaitoonsa ja sai siksi sakon anteeksi. Klaus Nurmi

Asta Tenhunen

Syyttäjä aikoo valittaa Pohjois-Savon käräjäoikeuden päätöksestä, jolla kumottiin ylinopeutta ajaneen kuljettajan sakkomääräys. Syyttäjä on ilmoittanut tyytymättömyyttään tuomioon. Valitusaika asiassa on vielä kesken.

Käräjäoikeus kumosi aiemmin helmikuussa sakkomääräyksen, jonka poliisi oli antanut ylinopeutta ajaneelle kuljettajalle. Keski-ikäinen mies oli ajanut henkilöautolla 101 kilometrin tuntinopeutta 80 kilometrin tuntinopeusrajoitusalueella Lapinlahdella viime kesänä.

Mies oli ajanut ylinopeutta peltipoliisin kohdalla eli ylinopeus oli mitattu automaattisella kameravalvonnalla.

Jos ylinopeus olisi ollut enintään 20 kilometriä tunnissa, siitä olisi voitu määrä liikennevirhemaksu.

Koska ylinopeus oli suurempi, poliisi antoi kuljettajalle sakkomääräyksen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta viime syksynä. Kuljettaja valitti sakkomääräyksestä käräjäoikeuteen, koska katsoi, ettei ollut vaarantanut liikennettä.

Käräjäoikeus katsoi, että tekopaikka oli ollut pitkä suora tieosuus ja keliolosuhteet olivat olleet hyvä. Ylinopeus oli kuitenkin mitattu risteysalueella lauantaina iltapäivällä, jolloin tiellä oli muutakin liikennettä.

Käräjäoikeuden ratkaisussa painoi kuitenkin myös se, että ylinopeutta ajanut kuljettaja on poliisi ja hän kertoi olevansa myös poliisin pitkäaikainen ajokouluttaja.

Mies oli ajanut ylinopeutta vapaa-ajallaan, mutta hän vetosi vastauksessaan itse silti poliisin kokemukseensa. Hän oli työskennellyt aiemmin liikkuvassa poliisissa, poliisin kouluttajana sekä julkisuudessa esiintynyt liikennevalvonta-asioissa.

Käräjäoikeus katsoikin, että kuljettajalla oli poliisin ja ajokouluttajan työnsä vuoksi ollut keskimääräistä paremmat taidot hallita ajoneuvonsa kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

Tämän vuoksi oikeus katsoi, ettei poliisi ollut vapaa-ajalla ylinopeutta ajaessaan aiheuttanut vähäistä suurempaa vaaraa muiden turvallisuudelle eikä hän siten ollut myöskään syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Käräjäoikeus määräsi 53-vuotiaan miehen sakkomääräyksen poistettavaksi.

Syyttäjä ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon.

Asiassa osin oli kyse, miten liikennerikkomus ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen on määritelty uudessa laissa, mutta tuomion perusteluissa korostui myös poliisin osaaminen kuljettajana. Siten päätös ei ole yleistettävissä siihen, että kaikki kuljettajat voisivat ajaa ylinopeutta samalla tavalla saamatta sakkoja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut