Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Myanmarissa kaksi mielenosoittajaa kuoli turvallisuusjoukkojen luoteihin, noin 30 haavoittui

Mielenosoittajien kylteissä vaadittiin Aung San Suu Kyin vapauttamista. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Myanmarissa kaksi ihmistä kuoli lauantaina turvallisuusjoukkojen ammuttua mielenosoittajia kohti, ensihoidon työntekijät kertovat uutistoimisto AFP:lle. Lisäksi noin 30 ihmistä on haavoittunut.

Poliisi ja sotilaat tulittivat mielenosoittajia maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa, kun mielenosoittajat yrittivät estää poliisia tekemästä pidätyksiä kaupungin satama-alueella.

Turvallisuusjoukot käyttivät sekä kumiluoteja että kovia panoksia. Lääkintähenkilökunnan mukaan noin puolet haavoittuneista sai vammoja kovista panoksista ja puolet kumiluodeista. Toista kuolonuhria oli ammuttu päähän.

Helmikuun alussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen vastaisissa mielenosoituksissa on kuollut nyt yhteensä kolme mielenosoittajaa.

Nuori nainen kuoli vammoihinsa perjantaina

Mielenosoitusten ensimmäinen kuolonuhri tuli perjantaina. Tuolloin sairaalalähteet kertoivat, että viime viikolla päähän ammuttu 20-vuotias mielenosoittaja Mya Thwate Thwate Khaing oli menehtynyt vammoihinsa. Hän oli ampumisen aikoihin vielä 19-vuotias ja täytti vuosia maatessaan tajuttomana sairaalavuoteessa.

Nainen haavoittui Naypyidawissa, kun sotilaat avasivat tulen kohti mielenosoittajia. Sotilaiden kerrottiin käyttäneen kumiluoteja, mutta sairaalalähteiden mukaan nyt kuollut nainen ja ainakin yksi muu mielenosoittaja haavoittuivat normaaleista luodeista.

Ampumahaavoihinsa kuolleesta mielenosoittajasta on sittemmin tullut mielenosoittajien keskuudessa vastarinnan symboli. Mielenosoittajat ovat muun muassa kantaneet mielenosoituksissa hänen kuviaan.

Maan suurimman kaupungin Yangonin kaduille on sittemmin syntynyt muistomerkki, kun kaupungin asukkaat ovat tuoneet paikalle kukkia ja viestejä väkivallan uhriksi joutuneelle mielenosoittajalle.

– Olkaa hyvä ja liittykää kaikki tähän protestiliikkeeseen, jotta se menestyisi. Minulla ei ole muuta sanottavaa, sanoi ammutun naisen sisar Poh Poh toimittajille perjantaina. Ammuttu nainen haudataan sunnuntaina.

Yhdysvallat vaatii pidättäytymään väkivallasta

Isossa osassa maata on vallinnut sekasorto sen jälkeen, kun sotilasjuntta kaappasi vallan helmikuun alussa ja syrjäytti maan johtajan Aung San Suu Kyin. Ympäri maata on ollut laajoja katumielenosoituksia niin kaupungeissa kuin kylissäkin.

Sotilashallinnon turvallisuusjoukot ovat vastanneet mielenilmauksiin kasvavalla voimalla. Joukot ovat käyttäneet rauhanomaisissa mielenosoituksissa kyynelkaasua, vesitykkejä ja kumiluoteja.

Kuolonuhrin tultua ilmi perjantaina Yhdysvallat kehotti Myanmarin sotilasjunttaa pidättäytymään väkivallasta sekä luopumaan vallasta maassa.

Väkivalta on tuomittu laajasti maailmalla. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on käynyt viime päivinä keskusteluja Yhdysvaltain liittolaismaiden kanssa lujan kansainvälisen reaktion toivossa.

Yhdysvaltain edustajan mukaan maa toistaa kehotuksensa Myanmarin asevoimille, jotta ne pidättäytyvät rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistuvasta väkivallasta. Lisäksi maa kertoo painostavansa liittolaistensa kanssa Myanmarin asevoimia perumaan toimensa.

Ainakin Yhdysvallat, Britannia ja Kanada ovat ilmoittaneet Myanmarissa vallan kaapanneisiin kenraaleihin kohdistuvista pakotteista.

Satoja otettu kiinni vallankaappauksen jälkeen

Lähes 550 ihmistä on otettu kiinni sitten vallankaappauksen, kertoo Assistance Association for Political Prisoners -tarkkailujärjestö.

Kiinniotettujen joukossa on muun muassa rautatietyöntekijöitä, virkamiehiä ja pankkihenkilökuntaa. Nämä työntekijät ovat marssineet työpaikoiltaan osana kansalaistottelemattomuuskampanjaa, jolla pyritään rampauttamaan armeijan mahdollisuudet hallita.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä Myanmarissa oli kuudes peräkkäinen yön yli kestänyt internet-katko.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut