Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: Talent Suomessa ihastuttanut nenänokkahuilisti jättäytyy kisasta rikollisen menneisyytensä takia – asettaa raittiina pysymisen etusijalle

Talent Suomi -kykykilpailusta koko kansan tietoisuuteen noussut 41-vuotias Mikko Rautiainen aikoo jättäytyä kisasta, kertoo MTV:n tiedote.

Syynä on Rautiaisen rikollinen menneisyys ja sen saama mediahuomio.

– Vetäydyn ohjelmasta sen vuoksi, että menneisyyteni vei liikaa huomiota itse Talent-kisalta, Rautiainen kommentoi tiedotteessa.

– Haluan jatkaa tarinani kertomista, mutta tällä hetkellä kaikkein tärkeintä minulle on toipuminen ja ennen kaikkea raittius.

Rautiainen pääsi ohjelmassa jatkoon soitettuaan nokkahuilua nenällään.

Iltalehti kertoi aiemmin helmikuussa, että Rautiaisella on takanaan poikkeuksellisen vaiheikas rikosmenneisyys. Hänet on tuomittu lähemmäs paristasadasta rikoksesta, joihin lukeutuu useita petoksia, väärennöksiä, vahingontekoja, kavalluksia ja yksi törkeä varkaus. Törkeä varkaus tuomittiin tapauksesta, jossa Rautiainen siirsi vaimonsa tililtä omalle tililleen yli 22 000 euroa vaimon rahoja. Sittemmin päättynyttä avioliittoa oli rikoksen sattuessa kestänyt kaksi viikkoa.

Tekojensa takia Rautiainen on istunut vankilassa yhteensä kolme vuotta.

Useasti nimeään vaihtanut Rautiainen on alkuperäiseltä nimeltään Mikko Hätinen. Seuraavaksi hän vaihtoi nimekseen Mikko Majava. Rautiainen on esiintynyt myös Henrik Majava -nimisenä. Henrik on Rautiaisen toinen nimi.

Monilla eri nimillä rötöstellyt Rautiainen on huijannut yksityishenkilöiden lisäksi myös yrityksiä. Esimerkiksi Aurinkomatkoilta hän tilasi 15 000 euron edestä matkalahjakortteja, jotka hän myi eteenpäin. Rautiainen jätti sekä maksamatta korteista Aurinkomatkoille että toimittamatta kortit niitä ostaneille henkilöille.

Rautiaisen uhrit ovat kärsineet ympäri Suomea tehdyistä rikoksista ainakin 180 000 euron taloudelliset vahingot.

Nenänokkahuilisti väitti aiemmin työskennelleensä "leipätyönään" Lontoon suositulla Cirque le Soir -yökerholla ja esiintyneensä viitenä iltana viikossa, ihastuttaen myös julkkiksia nenänokkahuilutaidoillaan.

Iltalehti tarkisti asian yökerholta, ja väitteet osoittautuivat humpuukiksi.

– Hän on esiintynyt drag queenina ja tehnyt teatterissa töitä. Hän muutti Lontoossa paikasta toiseen ja jätti vuokrat maksamatta. Hän huijasi itselleen ilmaisia ravintolaillallisia ja kulttuuritapahtumia. Hän on fiksu superhuijari, Rautiaisen Lontoossa tuntenut henkilö kertoo Iltalehden mukaan.

Rautiaisen mukaan hänen rikollinen elämänsä oli jäänyt Suomeen ennen Lontooseen muuttoa. Viime viikolla Iltalehti kuitenkin kertoi, että Rautiainen jatkoi rötöstelyään myös Briteissä. Hänet muun muassa tuomittiin petoksesta Lontoon oikeudessa vuonna 2016. Syynä olivat maksamattomat vuokrat.

Iltalehti kertoo saaneensa Lontoosta lukuisia viestejä, joissa Rautiaisen rikosten uhrit kertovat tulleensa huijatuiksi.

Rautiainen on myös heitetty ulos Facebookin Finnish People Living In London -ryhmästä epärehellisen käytöksen takia. Lontoossa useasti majapaikkaa vaihtanut Rautiainen etsi ryhmässä uusia vuokranantajia.

Rautiainen kertoi aiemmin MTV Uutisten haastattelussa, että lukuisat rikokset tapahtuivat hänen 20 vuotta kestäneen päihdekierteensä aikana. Hän raitistui kertomansa mukaan kaksi vuotta sitten.

Rautiainen joutui lasten suljetulle psykiatriselle osastolle ollessaan ala-asteikäinen. Viidennen ja kuudennen luokan hän suoritti sairaalakoulussa.

– Se jätti jonkinlaisen jäljen minuun. En syytä vanhempiani siitä päätöksestä, koska he varmasti ajattelivat, että se on minulle paras vaihtoehto, Rautiainen kertoi MTV:lle.

Rautiaisen elämä suistui raiteiltaan 19-vuotiaana hänen opiskellessaan Teatterikorkeakoulussa valo- ja äänisuunnittelua.

– Mukaan tuli alkoholi ja useita maksuhäiriömerkintöjä. Vuonna 2002 minut pidätettiin. Syynä olivat useat kymmenet maksamatta jääneet maksut.

Ensimmäisen, vuonna 2002 kärsityn ehdollisen vankeusrangaistuksensa jälkeen Rautiainen päätti ryhdistäytyä ja jättää rikokset ja päihteet. Hän muutti Gran Canarialle, jossa kuvioihin tulivat alkoholin lisäksi myös huumeet.

– Tuli kokeiltua kaikkea ja ihmettelen edelleen, miten olen edes hengissä tänä päivänä, Rautiainen kertoi MTV:lle.

Suomeen paluun ja törkeän petostuomion jälkeen Rautiainen muutti Lontooseen. Siellä hän opiskeli teatteriohjaajaksi, mutta ongelmat päihteiden kanssa seurasivat miestä. Kertomansa mukaan Rautiainen käytti päihteitä holtittomasti ja sai juomisensa takia potkut useista eri työpaikoista. Lopulta hän jäi uupumuksen takia sairaslomalle ravintolapäällikön työstä vuonna 2018.

Tätä seurasivat monet itsemurhayritykset ja katkaisuhoidot. Myöhemmin samana vuonna Rautiainen palasi Suomeen. Kotimaassaan Rautiainen pääsi Minnesota-malliseen päihdekuntoutukseen ja kuiville.

Rautiainen on kertomastaan poiketen ollut ongelmissa lain kanssa myös viimeisimmän Suomeen paluunsa jälkeen. Iltalehti kertoo, että Rautiaisen tuorein käräjämerkintä on helmikuun alusta. Tuolloin hän sai yksipuolisen velkomustuomion 1 370 euron suuruisesta summasta. Kantajana on Hangon kaupunki.

Rautiainen pyöritti kesällä 2019 Hangossa Hanko Theatre Company -kesäteatteria, jonka tiimoilta hän Iltalehden mukaan perusti Tsaika ry -yhdistyksen. Tämä yhdistys on ehtinyt kerryttää ulosottorekisteriinsä maksettavaa yli 5 000 euron verran.

Tämän päälle Rautiaisella kerrotaan olleen nimissään Partymate oy -niminen yritys, joka suoritti useita petoksia. Yrityksen toiminta loppui syksyllä 2019.

Rautiainen on perustanut myös vuonna 2010 kommandiittiyhtiö Insinööritoimisto Rautiainen ky:n, jonka vastuunalaiseksi yhtiömieheksi on merkitty Partymate oy ja äänettömäksi yhtiömieheksi Rautiainen itse. Kommandiittiyhtiön toimialaan kuuluvat insinööripalvelut, joista Rautiaisella ei tiettävästi ole mitään kokemusta.

Rautiainen ei halunnut kommentoida menneisyyttään Iltalehdelle.

Talent Suomi -ohjelmaa esittää MTV3-kanava. Siinä kisataan 30 000 euron suuruisesta voittopotista.

Juttua muokattu 2.3. klo 7.30: muokattu otsikko muotoon "Mediat: Talent Suomessa ihastuttanut nenänokkahuilisti jättäytyy kisasta rikollisen menneisyytensä takia – asettaa raittiina pysymisen etusijalle"