Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ruotsin valtiopäivät keskustelee ulkopolitiikan linjasta

Turvallisuuspolitiikassa Ruotsin hallitus ja valtiopäivien enemmistö ovat olleet viime aikoina eri linjoilla. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Ruotsin parlamentissa järjestetään tänään jokavuotinen keskustelu ulkopolitiikasta. Valtiopäiväkeskustelun aluksi ulkoministeri Ann Linde esittelee sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallituksen linjauksen ulkopolitiikan tavoitteista ja painopisteistä. Tämän jälkeen ovat vuorossa eri puolueiden puheenvuorot.

Turvallisuuspolitiikassa Ruotsin hallitus ja valtiopäivien enemmistö ovat olleet viime aikoina eri linjoilla. Hallitus vastustaa porvaripuolueiden ja ruotsidemokraattien ehdotusta, jonka mukaan mahdollisuus hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä pitäisi kirjata osaksi maan ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa.

Neljä porvaripuoluetta kannattaa myös itse Nato-jäsenyyttä, ruotsidemokraatit pelkästään niin kutsuttua Nato-optiota samaan tapaan kuin se on Suomessa jo pitkään ollut kirjattuna.

Nato-kiistelystä riippumatta Ruotsin puolustusvoimat on jatkanut säännöllistä yhteisharjoittelua amerikkalaisjoukkojen kanssa. Maanantaina Ruotsin ilmatilassa lensivät Yhdysvaltain strategiset B-1-pommikoneet, joiden kanssa ilmavoimien Gripen-hävittäjät ja maavoimien joukot harjoittelivat yhteistoimintaa pommittamisessa.

Harjoituksen jälkeen amerikkalaiskoneet laskeutuivat tilapäiseen sijoituspaikkaansa Norjaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut