Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terrafamen tulos pääsi loppuvuonna plussan puolelle, mutta koko vuoden osalta takkiin tuli yli 10 miljoonaa aiempaa enemmän

Kaivosyhtiö Terrafamen liiketulos pääsi loka–joulukuussa kuiville 6,8 miljoonaan euroon, kun samaan aikaan edellisenä vuonna yhtiö teki 9,1 miljoonaa euroa tappiota. Koko vuoden 2020 tulos sen sijaan putosi 16,9 miljoonaa euroa tappiolle. Vuonna 2019 tappiota tuli 5,6 miljoonaa euroa.

Yhtiön loppuvuoden liikevaihto nousi "vahvan tuotannon" vuoksi yli puolitoistakertaiseksi 104 miljoonaan euroon, kun 2019 loppuvuodesta se oli 67 miljoonaa euroa. Koko vuoden liikevaihdoksi tuli 338 miljoonaa euroa, mikä on lähes 30 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.

Nikkeliä yhtiö tuotti vuoden aikana noin 29 000 tonnia ja sinkkiä 55 000 tonnia. Molemmat tuotantomäärät jäivät hieman vajaiksi niistä 30 000 tonnista ja 60 000 tonnista, joita yhtiö voisi enintään tuottaa. Osaltaan tuotantomääriin vaikutti kolmannen neljänneksen pitkäksi venynyt tuotantoseisokki, jonka aikana nykyinen tuotantolaitos kytkettiin akkukemikaalitehtaaseen.

Molempien metallien maailmanmarkkinahinnat kääntyivät nousuun viime huhtikuussa. Toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kehuukin pari vuotta sitten tehtyä linjausta keskittyä akkukemikaalituotantoon.

– Päätöksen taustalla oli näkemys nikkelin kysynnän voimakkaasta kasvusta sähköautojen akuissa, ja kasvusta on tulossa jopa odotuksia voimakkaampaa. Vahvat kasvuodotukset ovat jo kuluvan vuoden alussa kasvattaneet akuissa käytettävän nikkelisulfaatin hintapreemiota metalliseen nikkeliin verrattuna, Lukkaroinen kertoo tiedotteessa.

Kuluvan vuoden näkymät ovat vielä osin epävarmoja, sillä metallien hintakehitystä on vaikea ennustaa. Akkukemikaalitehtaan kaupallinen tuotanto käynnistyy loppukeväällä, ja yhtiö arvioi sen kasvattavan liikevaihtoaan loppuvuodesta alkaen. Alkuvuoden tuotantoa taas rajoittavat sähkönsyöttöön liittyvät ongelmat.

Vuonna 2020 koronapandemia ei yhtiön mukaan vaikuttanut operatiiviseen toimintaan. Akkukemikaalitehtaan osalta sen sijaan pandemia aiheutti joitakin viivästyksiä asennustöissä sekä materiaali- ja laitetoimituksissa.