Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:n lääkeviraston asiantuntijapaneeli suosittelee Johnson & Johnsonin koronarokotteelle myyntilupaa

Lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteelle suositellaan myyntilupaa Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n asiantuntijapaneeli suosittelee yksimielisesti rokotteen hyväksymistä hätätilakäyttöön. Myyntiluvan uskotaan heltiävän tulevina päivinä.

– Aiomme käyttää kaikkia mahdollisia keinoja laajentaa rokotteen valmistusta ja edistää yhä nopeammin rokotteiden saamista ihmisille, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi paneelin päätöstä tuoreeltaan.

Johnson & Johnsonin rokote olisi kolmas Yhdysvalloissa myyntiluvan saanut koronarokote. Se annetaan yhdellä pistoksella ja voidaan säilöä jääkaappilämpötilassa, mikä tekee sen jakelusta helpompaa kuin pakastinoloja vaativien Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteiden.

EMA:n suositus tullee vajaan kahden viikon kuluttua

Aiemmin tällä viikolla FDA kertoi, että Johnson & Johnsonin rokote ehkäisee tehokkaasti covid-19-taudin vakavia muotoja. FDA:n keskiviikkona julkaisemien dokumenttien mukaan rokote tehoaa myös viruksen ärhäköihin muunnoksiin.

Laajojen kliinisten testien mukaan rokotteen teho taudin vakavia muotoja vastaan oli Yhdysvalloissa 85,9 prosenttia, Etelä-Afrikassa 81,7 prosenttia ja Brasiliassa 87,6 prosenttia.

Kun taudin keskivaikeat muodot otettiin huomioon, rokotteen teho putosi 66,1 prosenttiin. Testeihin osallistui yhteensä lähes 40 000 ihmistä.

Perjantaina kerrottiin, että Euroopan lääkeviraston (EMA) on määrä antaa suosituksensa Johnson & Johnsonin koronarokotteesta 11. maaliskuuta. EMA:n mahdollisen hyväksynnän jälkeen myyntiluvan käsittely siirtyy EU-komissiolle.

Kyseessä olisi neljäs EU:ssa hyväksytty koronarokote. Aiemmin myyntiluvan ovat saaneet Astra Zenecan , Modernan sekä Pfizerin ja Biontechin rokotteet.