Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yhdysvalloissa Donald Trump esiintyi ensimmäistä kertaa virkakautensa jälkeen: "Poliittinen matka on kaukana päätöksestään"

Ex-presidentti Donald Trump kertoi puheessaan, että ei aio perustaa uutta puoluetta. AFP / LEHTIKUVA

Milja Rämö / STT

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump julisti konservatiivien vuosittaisessa kokouksessa, että hänen poliittinen matkansa on kaukana päätöksestään, kirjoittaa muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava NBC .

– Yhdessä aloittamamme uskomaton matka on kaukana päätöksestään, Trump sanoi kannattajilleen uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Lopussa me voitamme.

Ex-presidentti esiintyi ensimmäistä kertaa sitten tammikuussa päättyneen virkakautensa. Trump aloitti Floridan Orlandossa pidetyn puheenvuoronsa reippaasti aikataulusta myöhässä eli noin puolilta öin Suomen aikaa.

– Ikävöittekö minua? Trump kysyi puheensa alussa.

Republikaanien Trump kertoi puheessaan, että ei aio perustaa uutta puoluetta.

– Meillä on republikaanipuolue. Se tulee yhdistymään ja olemaan voimakkaampi kuin koskaan, puolueensa sisällä mielipiteitä jakava entinen presidentti julisti.

NBC:n mukaan Trump sanoi, että puolueen tulee päästä eroon niistä republikaaneista, jotka äänestivät häntä vastaan kongressin viimeisimmässä virkasyytekäsittelyssä. Edustajainhuoneen nostamassa virkasyytteessä Trumpia syytettiin kapinan lietsomisesta hänen kannattajiensa tunkeuduttua kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Trump vapautui syytteestä senaatin äänestyksessä.

Trump toisti virheelliset väitteet vaalivilpistä

Trump toisti puheessaan perättömät väitteet siitä, että presidentti Joe Biden ei olisi voittanut marraskuun presidentinvaaleja. Hän toisti myös väitteensä vaalijärjestelmän korruptoituneisuudesta.

74-vuotias Trump on tuloksetta yrittänyt oikeusteitse muuttaa vaalien lopputulosta.

Entinen presidentti mainitsi lisäksi mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta tulevaisuudessa.

Pitkässä puheessaan Trump kritisoi myös seuraajansa politiikkaa ja ilmaisi tyytymättömyytensä muun muassa Bidenin Kiina-, maahanmuutto-, ilmastonmuutos- ja energiapolitiikkaan.

Kongressitalon mellakka jakanut republikaaneja

Konservatiivien perjantaina alkanut kokous pyöri pitkälti Trumpin ympärillä. Kokouksessa puhui Trumpia tukevia republikaaneita, kuten senaattori Ted Cruz.

– Washingtonissa on paljon ääniä, jotka haluavat viimeisen neljän vuoden katoavan -- haluan sanoa teille nyt: Donald Trump ei ole menossa mihinkään, Cruz totesi puheessaan tapahtumassa.

Osa republikaaneista on etäännyttänyt itseään kongressitalon tammikuisen mellakan jälkeen. Nimekkäitä republikaaneja on myös jättäytynyt pois vuosikokouksesta. Esimerkiksi entinen varapresidentti Mike Pence ja senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell eivät osallistu tapaamiseen, kertoi muun muassa uutistoimisto Bloomberg.

McConnell on muun muassa todennut Trumpin olleen vastuussa kongressin väkivaltaisesta valtauksesta.

Pence on taas maalattu monen Trump-kannattajan silmissä petturiksi sen jälkeen, kun hän vahvisti vaalituloksen Trumpin perättömistä vaalivilppiväitteistä huolimatta.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut