Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nigeriassa lähes 300 siepattua koulutyttöä pääsi vapaaksi

Nigeriassa lähes 300 siepatuksi joutunutta koulutyttöä on päästetty vapaaksi, maan luoteisosassa sijaitsevan Zamfaran osavaltion kuvernööri kertoo.

Asemiehet hyökkäsivät perjantain vastaisena yönä tyttökouluun syrjäisessä Jangeben kylässä ja sieppasivat makuusaleista 279 oppilasta. Alun perin viranomaiset kertoivat, että siepattuja olisi yli 300, mutta kuvernööri tarkensi lukemaa tyttöjen vapauduttua.

– Olen iloinen voidessani ilmoittaa, että tytöt ovat vapaita. He ovat juuri saapuneet hallintorakennukselle ja ovat kunnossa, kuvernööri Bello Matawalle kertoi uutistoimisto AFP:lle varhain tiistaina.

AFP:n toimittaja näki satoja tyttöjä osavaltion hallintorakennuksen luona Gusaun kaupungissa.

Viranomaiset olivat neuvotelleet sieppauksen takana olleiden asemiesten kanssa. Neuvotteluihin oli pyydetty myös mukaan rikollisjengien entisiä jäseniä.

Sieppaukset ovat yleistyneet viime aikoina Nigerian luoteis- ja keskiosissa. Tämä oli jo kolmas kouluhyökkäys maassa kolmen kuukauden sisällä. Joulukuussa yli 300 poikaa siepattiin koulusta Katsinan osavaltiossa, ja helmikuun puolivälissä 38 opiskelijaa ja opettajaa siepattiin Nigerin osavaltiossa. Heidät kaikki vapautettiin.

Viranomaiset ovat kiistäneet maksaneensa lunnaita rikollisille, mutta asiantuntijat epäilevät väitteen paikkansapitävyyttä.

Sieppausten takana ovat aseistetut rikollisjoukkiot, joilla ei tiedetä olevan ideologisia kytköksiä, vaan jotka ovat liikkeellä lähinnä rahan toivossa. Viranomaiset kuitenkin pelkäävät, että ryhmiin on soluttautunut jihadisteja maan koillisosista, missä armeija on taistellut jo toistakymmentä vuotta islamistiryhmiä vastaan.

Armeija aloitti taistelun myös Luoteis-Nigerian rikollisjoukkioita vastaan vuonna 2016, mutta osapuolet solmivat rauhan vuonna 2019. Asemiesten hyökkäykset ovat silti jatkuneet.