Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Unkarin tilanteesta huolestunut Henna Virkkunen: "Fidesz lähti pakotettuna, ei vapaaehtoisesti"

Henna Virkkunen työskentelee etänä kotoaan käsin. Hän asuu Jyväskylässä. Risto Aalto
Rai Suihkonen

Rai Suihkonen

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) on tyytyväinen Unkarin valtapuolue Fideszin päätökseen lähteä EPP-ryhmästä Euroopan parlamentissa.

Virkkusen mukaan sekä kokoomus että sen europarlamentaarikot ovat työskennelleet pitkään päätöksen eteen.

Virkkunen myös sanoo, että Fideszin päätös jättää ryhmä ei ollut vapaaehtoinen, vaikka puolue kotiyleisölleen niin väittää.

– Tänään suurella enemmistöllä hyväksytyt EPP-ryhmän uudet säännöt olisivat johtaneet Fideszin sulkemiseen kaikkien keskeisten vastuupaikkojen ulkopuolelle. Viktor Orbánin päätös tuli näiden sääntöjen hyväksymisen jälkeen. Fidesz lähti pakotettuna, ei vapaaehtoisesti, Virkkunen toteaa tiedotteessaan.

Fideszin lähtö ei Virkkusen mukaan kuitenkaan ratkaise Unkarin huolestuttavaa kehitystä.

– Unkarin tilanteeseen on herätty Euroopassa aivan liian myöhään. Eri maiden oikeusvaltiokehitystä seuraavat tahot ovat varoittaneet Unkarin kehityksestä jo 2010-luvun alusta lähtien. Unkarin demokratia on jo ajautunut tielle, josta harvoin enää palataan.

Virkkusen mukaan edustukselliselta demokratialta purkautuvat peruspilarit, kun median, kansalaisyhteiskunnan sekä tieteen ja tutkimuksen vapautta kavennetaan riittävästi.

– Fideszin ero EPP-ryhmästä ei ratkaise mitään näistä, vaan työtä on edelleen jatkettava, Virkkunen toteaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut