Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Saksa suosittelee pian Astra Zenecan rokotteen käyttöä myös yli 65-vuotiaille – myös Belgia ja Ranska muuttaneet linjaustaan

Merkel kertoi myös, että Saksan koronarajoituksia ryhdytään keventämään asteittain maanantaista lähtien. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksa suosittelee Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen käyttöä myös oli 65-vuotiaille, kertoo maan terveysministeriö.

Saksa linjasi tammikuussa, ettei rokotetta suositella yli 65-vuotiaille, koska maan viranomaisten mukaan rokotteen tehosta ei ollut tarpeeksi todisteita. Suositus on uusien tutkimusten myötä nyt muuttunut.

– Rokotekomissio suosittelee Astra Zenecan rokotetta nyt myös yli 65-vuotiaille. Tämä on hyvä uutinen vanhemmille ihmisille, jotka odottavat pistostaan, sanoi terveysministeri Jens Spahn uutistoimisto AFP:n mukaan.

Belgia ilmoitti keskiviikkona muuttaneensa Astra Zenecan rokotetta koskevaa suositustaan. Maa ilmoitti aloittavansa välittömästi yli 65-vuotiaiden rokottamisen yhtiön tuotteella. Merkelin tavoin myös Belgian terveysministeri Frank Vandenbroucke perusteli muutosta uusilla tutkimustuloksilla.

Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että Ranska hyväksyi Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen antamisen myös 65–74-vuotiaille.

Euroopan lääkevirasto (EMA) on hyväksynyt rokotteen käytön kaikille ikäryhmille, mutta jäsenmaat voivat itse päättää mahdollisista rajoituksista. Suomessa yläikäraja on 70 vuotta. Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän on kuitenkin määrä seuraavassa kokouksessaan pohtia, olisiko ikärajausta syytä muuttaa. Asiaa on tarkoitus käsitellä ryhmän kokouksessa ensi viikon tiistaina, kertoi asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, professori Ville Peltola STT:lle tiistaina.

– Sitä en lähde ennakoimaan, päätyykö asiantuntijaryhmä suosittamaan ikärajan muuttamista vai ei, Turun yliopistollisen sairaalan infektiotautiopin professori Peltola lisäsi.

Saksassa höllennetään rajoituksia

Liittokansleri Angela Merkel kertoi keskiviikkona, että Saksan koronarajoituksia ryhdytään keventämään asteittain maanantaista lähtien. Ilmoitusta edelsivät Merkelin ja 16 osavaltiojohtajan yli yhdeksän tuntia kestäneet neuvottelut.

– Tänään voimme puhua toivosta ja siirtymisestä uuteen vaiheeseen pandemian vastaisessa taistelussa, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa Berliinissä.

Maanantaista lähtien kahden eri talouden ihmiset voivat tavata toisiaan, kunhan paikalla ei ole enempää kuin maksimissaan viisi aikuista. Tämänhetkisten sääntöjen mukaan Saksassa saa tavata kerralla vain yhtä oman talouden ulkopuolista ihmistä.

Myös muun muassa kirjakaupat ovat jälleen avautumassa ympäri maan. Kampaamot ja osa kouluista avautui jo tällä viikolla.

Rajoitusten tuki saksalaisten keskuudessa on laskenut. Tuoreen YouGov -tutkimuslaitoksen kyselyn perusteella enää 35 prosenttia saksalaisista tukee nykyisiä koronasulkuja, kun vielä pandemian alussa tehdyssä kyselyssä luku oli 73 prosenttia.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut